Skip to main content

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Κλειστό το τελωνείο Προμαχώνα. Συμπαράσταση στους αγρότες από Βούλγαρους καπνοπαραγωγούς.
Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

Έκλεισαν ξανά τη μεθόριο με τη Βουλγαρία, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού και, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιάννη Τουρτούρα ο σταθμός του Προμαχώνα θα παραμείνει κλειστός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τουρτούρα, και οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί σκοπεύουν να κλείσουν από σήμερα τα σύνορα στα Κούλατα. Επίσης, αναμένεται συνάντηση των αντιπροσωπειών των παραγωγών από τις δύο χώρες, στον Προμαχώνα.

Ανοιχτή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή στον Προμαχώνα, χωρίς να υπάρχει- μέχρι στιγμής- κάποια δήλωση πρόθεσης, από την πλευρά των αγροτών, για αποκλεισμό της.

Ανοιχτή από τις 6:30 το πρωί είναι και η Εγνατία Οδός, στο μπλόκο Κερδυλλίων, καθώς, λόγω χιονόπτωσης, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο για να διευκολύνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και την οδική κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του νομού, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, η Εγνατία οδός Σερρών-Καβάλας, καθώς και η παλιά εθνική οδός θα παραμείνουν ανοιχτές καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ανοιχτή αυτή την ώρα είναι και η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσουν οι αγρότες στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

Ανοιχτός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, αλλά επρόκειτο να αποκλειστεί από τους αγρότες στις 9 το πρωί.

Αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Για μια ώρα, συμβολικά, θα κλείσουν στις 3.30 το μεσημέρι τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την παλιά εθνική οδό Γρεβενών-Κοζάνης, στη θέση «Μερσίνα», οι αγρότες του νομού Γρεβενών.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 5 το απόγευμα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νομού Γρεβενών θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία και θα θέσουν τα αιτήματά τους.

Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

Παράλληλα, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

Κρίσιμη συνάντηση αύριο εκπροσώπων από τα 12 μπλόκα Μακεδονίας και Θεσσαλίας 

Την τακτική των ολιγόωρων αποκλεισμών των δρόμων συνέχισαν και σήμερα οι αγρότες στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο Λάρισας, καθώς έκλεισαν τα σημεία διέλευσης στις 12 το μεσημέρι και ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εξάλλου, εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν, τελικά αύριο, σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλάστρας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.

Στόχος των παραγωγών είναι να προκύψει ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο - όπως επισημαίνουν, άλλωστε, οι εκπρόσωποι από τα 12 μπλόκα, είναι πολύ κοντά στην επίτευξή του - και εν συνεχεία να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

ZENITH