Skip to main content

Εμπέδωση θετικού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ. Κριτική από ΝΔ για «δ
Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές, προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο περιθώριο της συνόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό. Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία, πλην των θεμάτων του ΟΑΣΕ, να συζητήσουμε και τα δικά μας θέματα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα ημέρες. Στο μεσημεριανό γεύμα αναμένονται επίσης ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο πιο χαλαρό και ευέλικτο πνεύμα που επιτρέπει η ανεπίσημη επαφή των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Λίγο αργότερα, αναμένεται η υπογραφή μνημονίου μεταξύ του κ. Δρούτσα και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και των ταχυδρομείων των δύο χωρών. Μετά το γεύμα θα συνεχιστούν οι επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί, αρχής γενομένης από τις ομιλίες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Ζοάο Σοάρες.

Ομιλία Παπανδρέου

«Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 17η υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Ομιλία Παπούλια

«Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζω στην Ελλάδα, στη 17η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους και να καταλήξουμε σε απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Όμως οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό και επανάπαυση.  Η Ελλάδα επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

ΝΔ: «Διμεροποίηση του ζητήματος της ονομασίας»

Με μια άκρως σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, η ΝΔ κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση για «διμεροποίηση» του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, με αφορμή τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικότερα:
«Η σημερινή διμερής συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Μιλοσόσκι, έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις Γκρουέφσκι-Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και πρόσφατα στις Πρέσπες.

Είναι πλέον, ορατή και έντονη η τάση διολίσθησης προς «διμεροποίηση» του ζητήματος της ονομασίας.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν με συνέπεια ώστε το ζήτημα να διατηρήσει τον Περιφερειακό και Διεθνή χαρακτήρα του, όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εγείρονται, λοιπόν, εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα:

Τι σημαίνει η διολίσθηση αυτή ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Π.Γ.Δ.Μ., στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Ποιο είναι το σχετικό, με το ζήτημα της ονομασίας, περιεχόμενο των επαναλαμβανόμενων αυτών διμερών συζητήσεων;

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση;

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινή γνώμη.

Τονίζουμε ότι ειδικά στην Εξωτερική Πολιτική ο βαθμός της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης συναρτάται και με το βαθμό και την ποιότητα της ενημέρωσης».

ZENITH