Skip to main content

Εμπιστοσύνη στα τεστ κοπώσεως δείχνει η Μέρκελ

Τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών της ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, εκτίμησε η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών της ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, εκτίμησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, πάντως, οι αναλυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση, ενώ η κρατικοποιημένη γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate δεν αναμένεται να περάσει τα «τεστ αντοχής».

Η αποτυχία θα έχει, πάντως, περιορισμένο αντίκτυπο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Hypo Real Estate βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η τράπεζα διαθέτει κρατικά ομόλογα από Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία αξίας 39,2 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανείσει επιπλέον 40 δισ. ευρώ σε τοπικές αρχές, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εταιρείες που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση στις παραπάνω χώρες.

Παρά την αναμενόμενη αποτυχία της Hypo Real Estate, οι μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της Γερμανίας αναμένεται να περάσουν τα «τεστ αντοχής». Τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι Deutsche Bank Commerzbank και Deutsche Postbank δεν φαίνεται να διατρέχουν κανέναν κίνδυνο όσον αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες προκειμένου να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους σε εξωτερικές κρίσεις.

ZENITH