Skip to main content

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ για το ευρώ εκφράζει η Κίνα

Η Κίνα δεν αναμιγνύεται στην οικονομική πολιτική των άλλων χωρών, αλλά εύχεται μια ταχεία σταθεροποίηση του ευρώ, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Τσεν Ντεμίνγκ, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη
Η Κίνα δεν αναμιγνύεται στην οικονομική πολιτική των άλλων χωρών, αλλά εύχεται μια ταχεία σταθεροποίηση του ευρώ, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Τσεν Ντεμίνγκ, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα βγει πλήρως από την κρίση και είναι ως εκ τούτου σημαντικό όλες οι χώρες να διατηρήσουν σταθερές τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους» δήλωσε ο κ. Τσεν, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό ομόλογό του, Ρέινχολντ Μίτερλενερ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Τσεν τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ «θα πάρουν μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισοτιμία του ευρώ έτσι ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια εμπιστοσύνη».

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν «το δικαίωμα να διορθώσουν τις ισοτιμίες», όπως κάνει η Κίνα, επισήμανε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι η Κίνα δέχεται έντονη κριτική γιατί διατηρεί το νόμισμά της, το γουάν χαμηλότερα από την πραγματική του αξία για να υποστηρίζει έτσι τις εξαγωγές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για επανεκτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Το κινεζικό εμπορικό ισοζύγιο έπεσε στο 34% το 2009 και στο 79% τους τέσσερεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε ο κ. Τσεν.

Η Κίνα υπέγραψε στην Αυστρία σήμερα, Τετάρτη, 17 συμβόλαια αξίας 724 εκατομμυρίων.

ZENITH