Skip to main content

Eμπιστοσύνη στις τράπεζες εκφράζει η Ισπανική κυβέρνηση

Την εμπιστοσύνη της στο τραπεζικό σύστημα εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζές της η Ισπανία θα είναι επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη στ
Την εμπιστοσύνη της στο τραπεζικό σύστημα εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζές της η Ισπανία θα είναι «επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα». «Η Ισπανία υπέβαλε στα τεστ αυτά το 95% του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, ενώ άλλες χώρες το έκαναν μόνον για το 50%», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

Συνολικά 27 ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (9 τράπεζες και 18 ταμιευτήρια) υποβλήθηκαν σε αυτά τα τεστ. Πάντως αναλυτές αναφέρουν την Banco Sabadell ως μία από τις τράπεζες που δεν θα καταφέρνουν να περάσουν τα  «τεστ αντοχής» και εκφράζουν ανησυχίες για την αδυναμία ορισμένων ισπανικών ταμιευτηρίων. Η ισπανική κυβέρνηση υπενθυμίζει επίσης ότι είχε την πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ ως μια «απόδειξη διαφάνειας».
 
Εν τω μεταξύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επεκτείνουν τις κρατικές ενισχύσεις στις εγχώριες τράπεζες μέχρι το τέλος του 2010 δεν σχετίζεται με τη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόνοθαν Τοντ δήλωσε ότι  «η επιλογή του χρόνου για αυτό δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τη δημοσιοποίηση των stress tests αργότερα σήμερα».

ZENITH