Skip to main content

Εμπόδια στην ανατίμηση του γιουάν

Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά της η Κίνα ως προς τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Εμπόδια σε ανατίμηση του γιουάν.
Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά της η Κίνα ως προς τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αν και πριν από ένα μήνα οι αναλυτές θεωρούσαν βέβαιο ότι το Πεκίνο θα επιτρέψει άμεσα την πιο ελεύθερη διακύμανση του γιουάν, τώρα εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές.

Το ζήτημα του γιουάν αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η ανατίμηση του γιουάν είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Κίνας, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα συμβάλλει και στην άμβλυνση των εμπορικών ανισορροπιών, καθώς δεν θα απολαμβάνουν πλέον οι κινεζικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών.

«Μία ανατίμηση του γιουάν, ώστε η συναλλαγματική ισοτιμία να αντανακλά τις πραγματικές δυνάμεις της αγοράς, θα ήταν πολύ σημαντική και για τις επιχειρήσεις μας, καθώς θα διασφάλιζε ότι αγωνίζονται επί ίσοις όροις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαία μία συγκεκριμένη συμφωνία με την Κίνα, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών απάντησε: «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η Κίνα θα πρέπει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι ικανή να λάβει αποφάσεις, που είναι και προς το δικό της συμφέρον».

Στο επίκεντρο των σινο-αμερικανικών ομιλιών θα βρεθεί και το ζήτημα των εμπορικών «εμποδίων». Οι αμερικανικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για τα κινεζικά προγράμματα επιδοτήσεων, που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις τοπικές επιχειρήσεις έναντι των ξένων.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για ρυθμίσεις, που ουσιαστικά προωθούν διακρίσεις εναντίον τους», σημείωσε ο Γκάιτνερ. Από την πλευρά του το Πεκίνο επιθυμεί την άρση εμπορικών δασμών, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε εισαγωγές διαφόρων κινεζικών προϊόντων.

Εν όψει της επίσκεψης Γκάιτνερ στο Πεκίνο ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γκάρι Λοκ, σημείωσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν αρκετά κινεζικά προϊόντα και κάλεσε τους Κινέζους να πράξουν το αντίστοιχο. Όπως είπε μόνο εάν οι Κινέζοι αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

ZENITH