Skip to main content

Εν αμφιβόλω η επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη

Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την ολοκλήρωση της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, όπως δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός.
Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την ολοκλήρωση (την Παρασκευή) της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, όπως δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

«Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν είχα ποτέ, καθώς αυτό δεν είναι μάννα εξ΄ ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες», σημείωσε. «Είναι σημαντικό σε αυτήν την τελική και αποφασιστική φάση να φανεί η ευελιξία που χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια δήλωσε πεπεισμένος ότι το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή, σε αντίθεση με τις 14 προηγούμενες, ολοκληρώνεται με σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα δώσει μια επιπλέον δυναμική, για να καμφθούν ορισμένες παλιές θέσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Ράσμουσεν, επeσήμανε ότι παραμένει αισιόδοξος και επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι  εύκολη η επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα του, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη, θα κάνει οτιδήποτε μπορεί, για να οδηγήσει όλα τα μέρη σε μια συναίνεση και μια συμφωνία την Παρασκευή.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί έφτασε στην Κοπεγχάγη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το κλίμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο Μπαν Κι Μουν σκοπεύει να παραμείνει στην Κοπεγχάγη μέχρι την ολοκλήρωση της διάσκεψης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Σήμερα στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να απευθυνθεί στη σύνοδο της ολομέλειας της διάσκεψης.

ZENITH