Skip to main content

Εν αναμονή μέτρων λιτότητας και η Ιταλία

Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται σήμερα ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, προκειμένου να καθορίσουν τα νέα μέτρα, που θα στοχεύουν σε συνολικές περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2011 - 2012.
Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται σήμερα ο υπουργός του των Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, προκειμένου να καθορίσουν τα νέα μέτρα, που θα στοχεύουν σε συνολικές περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2011 - 2012.

Όπως δήλωσε ο κ. Τρεμόντι, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εcofin, στις Βρυξέλλες, «τα μέτρα που ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ιταλία δεν πρέπει να αποτελέσουν μόνον μια διορθωτική παρέμβαση επί των εξόδων του δημοσίου. Θα αφορούν, γενικότερα. ολόκληρο το σύστημα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται και οι φοροφυγάδες». Σε σχέση με την πρόταση για μείωση κατά 5% των απολαβών των βουλευτών, ο Τρεμόντι απάντησε: «αυτό που άκουσα με έκανε να γελάσω. Διότι, κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια πρόταση μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνον ως αρχή, ως ορεκτικό».

Εξάλλου, σε δημοσιεύματα του σημερινού ιταλικού Τύπου, υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασισθούν περικοπές στη δημόσια υγεία (σσ. απορροφά 80% των δαπανών των ιταλικών περιφερειών), ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβολή της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και η σχετική τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά το τέλος του έτους, με σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το ιταλικό δημόσιο.

Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση την είδηση της λεγόμενης «ελβετικής λίστας». Πρόκειται για λίστα με 7.000 καταθέτες της τράπεζας HSBC (Hong Kong Shangai Bank), Ιταλούς, οι οποίοι είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά σε υποκατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη Γενεύη και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της «Rai», η συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων του Τορίνο και της οικονομικής αστυνομίας και εξετάζεται προσεκτικά. Τα ονόματα, που περιλαμβάνονται σ΄αυτήν, αφαίρεσε από τα αρχεία της τράπεζας πρώην υπάλληλός της και τα παρέδωσε στη γαλλική δικαιοσύνη.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς υπέβαλαν άμεσα αίτημα διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να λάβουν γνώση των στοιχείων του κάθε καταθέτη. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» η εισαγγελία της Νίκαιας, στη Γαλλία, έχει στη διάθεσή της 80.000 ονόματα, από 180 χώρες, που διατηρούσαν συνολικά 127.000 βιβλιάρια καταθέσεων στην τράπεζα ΗSBC.

ZENITH