Skip to main content

Ένα δισ. τα έσοδα από την άρση του καμποτάζ

Σε περίπου 1 δισ . ευρώ υπολογίζεται το κέρδος από την άρση του καμποτάζ και την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση
Σε περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κέρδος από την άρση του καμποτάζ και την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το αντικειμενικά μικρό ποσό φαντάζει υψηλό, καθώς ο αγώνας δρόμου που δίνει το οικονομικό επιτελείο είναι η συγκέντρωση ακόμη και των παραμικρών ποσών, για την εξασφάλιση του αυτονόητου: Ότι, δηλαδή, θα πληρωθούν οι πιστωτές του ελληνικού δημοσίου.

Χθες, ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων τουτουρισμού για την άρση του καμποτάζ, υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλοςΜαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.

Υπενθυμίζεται ότι έως και τα μέσα Μαΐου, οπότε λήγουν οι μεγάλες υποχρεώσεις του κράτους, δεν προγραμματίζεται άλλη έκδοση έντοκων γραμματίων, που απέφεραν στο δημόσιο ποσά της τάξης του 1,5 και των 2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που ανακοινώνεται εξοικονόμηση ποσών της τάξης του 1 δισ., το μήνυμα θεωρείται και είναι αισιόδοξο.

Σειρά μέτρων για την τόνωση του τουρισμού

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την τόνωση του τουρισμού, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, η προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων, αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια και σε πρόγραμμα επιδότησης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, αναφέρθηκε σε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης «βίζας» (θεώρηση διαβατηρίων) για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους. Όπως είπε, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE. Στο μεταξύ δυο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που, όπως ανάφερε, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προωθεί το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες.

Το χαρτοφυλάκιο των δράσεων περιλαμβάνει και την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής.

Όσον αφορά τις μαρίνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.

ZENITH