Skip to main content

Ενα υπερόπλο που απειλεί την Ελλάδα

Ο Ιταλός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, κρατά στα χέρια του το κλειδί της πίεσης προς την Ελλάδα.

Είναι το πρόσωπο - κλειδί των εξελίξεων που αφορούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και έχει τον βασικό λόγο στις κυοφορούμενες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Ο λόγος; Ο Ιταλός τραπεζίτης κρατά στα χέρια του το κλειδί της πίεσης προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για τον ELA, δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω του οποίου δίνεται η απαραίτητη ρευστότητα και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι το υπάρχον αποθεματικό του, που αφορά στη χώρα μας, έχει εξαντληθεί.Σύμφωνα με πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, γίνεται προσπάθεια στο παρασκήνιο για τεχνική ανανέωση του κάτι το οποίο και αναμένεται να γίνει.

Προκειμένου πάντως να γίνει αντιληπτή δύναμη του «όπλου» που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της ΕΚΤ και κατ' επέκταση οι δανειστές της χώρας, αρκεί ξα σημειωθεί ότι μέσω του ELA, στο πρόσφατο παρελθόν, ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις σε Ιρλανδία και Κύπρο, για να υιοθετήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών τους. Και κάπως έτσι, το Δουβλίνο, παρά το γεγονός ότι αντιστέκονταν σθεναρά, αναγκάσθηκε να μπει σε πρόγραμμα, ενώ η Λευκωσία πέρασε τη μεγαλύτερη δοκιμασία όλων, όταν «είδε» τις τράπεζες της να κλείνουν και τους πολίτες της χώρας να παίρνουν με πλαφόν λεφτά από τα ΑΤΜ των καταστημάτων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δανειστές αποφασίσουν - αν αποφασίσουν βεβαίως - να χρησιμοποιήσουν το ίδιο «όπλο» και κατά της Ελλάδας.

ZENITH