Skip to main content

Εναλλακτική Αγορά ως αντίδοτο στην κρίση

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μέσα στην κρίση προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η νέα ευέλικτη αγορά του ΧΑ, καθώς με την εισαγωγή τους στην ΕΝΑ γίνονται ορατές σε πάσης φύσης επενδυτικά κε
Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και νέες δυνατότητες ανάπτυξης, μέσα στην κρίση, προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η νέα ευέλικτη αγορά του ΧΑ, καθώς με την εισαγωγή τους στην ΕΝΑ γίνονται ορατές σε πάσης φύσης επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Guardian Trust* Χρηματιστηριακή κ. Βασίλειο Μάργαρη, η πλειονότητα των εταιριών που ετοιμάζονται να διαβούν ή έχουν ήδηδιαβεί το κατώφλι της αγοράς επιλέγουν τη συγκεκριμένη στρατηγικήκίνηση, κυρίως για τρεις λόγους: Για την επίτευξη υψηλότερης αναγνωρισιμότηταςστην τοπική αγορά, γεγονός χρήσιμο ειδικότερα για όσες απευθύνονται μετα προϊόντα τους στους απλούς καταναλωτές, για τη μετατροπή τωνμετοχών τους σε ανταλλάξιμες αξίες, και, τέλος, από για φορολογικούς λόγους,μιας και μετά την εισαγωγή θα καταστεί ευχερέστερη η οποιαδήποτεσκοπούμενη μεταβίβαση μέρους των μετοχών, είτε σε συγγενικά πρόσωπαείτε σε δυνητικούς στρατηγικούς συνεργάτες.

Τι είναι η εναλλακτική αγορά


Η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) ξεκίνησε να λειτουργεί στις 21/02/2008 και αποτελεί τη νέα ευέλικτη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), η οποία παρέχει στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την προοπτική ανάπτυξης και αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν εταιρίες που έχουν ζωή μόλις δύο ετών, μπορεί να μην έχουν κέρδη, αλλά υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Κυρίως απευθύνεται σε ταχείας ανάπτυξης εταιρίες, οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αναζητούν χρηματοδότηση και ευκολότερη πρόσβαση στη δευτερογενή αγορά και οι οποίες επιδιώκουν είτε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, τη δυναμικότητα και το όραμά τους να προβληθούν στην Ελλάδα, τη Ν.Α. Μεσόγειο και τις άλλες διεθνείς αγορές, να αποκτήσουν αντικειμενική αποτίμηση της εταιρίας τους, να χρησιμοποιήσουν τις μετοχές τους ως μοχλό ανάπτυξης και εναλλακτικής χρηματοδότησης και φυσικά να αποκτήσουν εμπειρία με σκοπό την ενδεχόμενη μετάβαση στη Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ (€ 1.000.000), σε ενοποιημένη βάση, κατά το χρόνο έγκρισης της διαπραγμάτευσης των μετοχών. Η εταιρία πρέπει να έχει δημοσιεύσει ή να συντάξει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τις δύο τουλάχιστον οικονομικές χρήσεις που προηγούνται της υποβολής της αίτησης προς το ΧΑ. Εταιρίες με μία οικονομική χρήση μπορεί να γίνονται δεκτές, εφόσον ο Σύμβουλος Εισαγωγής τεκμηριώσει επαρκώς ότι αυτό επιβάλλεται, ιδίως, από τη φύση και τη δραστηριότητα του εκδότη. Επιπροσθέτως, οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή.

Vidavo και ORA-ORA

Στις αρχές Μαρτίου, ντεμπούτο στη συγκεκριμένη αγορά έκανε η εταιρία τηλεματικής ιατρικής Vidavo. Ερωτώμενος σχετικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, κ. Παντελής Αγγελίδης,  δήλωσε ότι καθοριστικοί λόγοι στην απόφασή τους να εισάγουν της μετοχές τους στην ΕΝ.Α., αποτέλεσε το γεγονός ότι πρόκειται για μια εταιρία εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας και με τον τρόπο αυτό αφενός προχώρησε σε άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών επενδύσεών της και αφετέρου με την εισαγωγή της κατόρθωσε να γίνει ορατή στο σύνολο των κάθε φύσης επενδυτικών κεφαλαίων (venture capital, equity capital κ.λπ.), τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατά συνέπεια θα είναι σε θέση να έχει περισσότερες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επενδυτικών της πλάνων στο μέλλον και με σαφώς καλύτερους όρους. Παράλληλα -σημείωσε- η αποτίμηση της Εταιρίας, διενεργείται μέσω του ταμπλό του Χρηματιστηρίου, κατά συνέπεια δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί η παρούσα αξία της.

Πρόσφατα, το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών της αλυσίδας ρολογιών ORA-ORA, της μεγαλύτερης εμπορικής αλυσίδας εξειδικευμένων καταστημάτων στο χώρο του ρολογιού στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Εταιρίας, κ. Κ. Κλοκοτάρας, ερωτώμενος για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης στην παρούσα συγκυρία, μας απάντησε: «Με την εισαγωγή μας οριοθετείται ένας νέος κύκλος στην ιστορική εξέλιξη της Εταιρίας μας, η οποία πλέον χρονικά δείχνει έτοιμη για το επόμενο βήμα της, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την ανανέωση του οράματος για τα στελέχη και το προσωπικό μας. Παράλληλα αναμένουμε να καταστεί σημαντικά ευκολότερη η προσέλκυση ικανών στελεχών και συνεργατών, ειδικότερα στην ελληνική περιφέρεια.  Από την άλλη πλευρά, ήδη διαπιστώσαμε ότι το προφίλ της Εταιρίας μας, απέναντι στους προμηθευτές μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει περιβληθεί με ακόμη μεγαλύτερη πιστότητα και εγκυρότητα», και πρόσθεσε:

«Το ίδιο ίσχυσε και έναντι του τραπεζικού συστήματος, κατά συνέπεια και αυτό το αναμένουμε με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, θα είναι ευχερέστερη η δόμηση ευνοϊκότερων όρων συνεργασίας με όλους τους παραπάνω. Όσον αφορά στο κόστος της εισαγωγής μας, αναμένουμε ότι θα αποσβεστεί μέσα στον πρώτο χρόνο από την πραγμάτωσή της, λόγω της ανέξοδης δημοσιότητας και διαφήμισης που έχει επιφέρει η όλη προσπάθεια.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι η παρούσα περίοδος δεν είναι ευνοϊκή για την πραγματοποίηση άντλησης κεφαλαίων μέσω δημόσιας εγγραφής, η είσοδος της Εταιρίας μας τώρα στην ΕΝ.Α. με ιδιωτική τοποθέτηση, θα της προσδώσει το πλεονέκτημα της ωφέλειας του τίτλου της εισηγμένης, τίτλος ο οποίος θα την ακολουθεί και στο μέλλον, όταν οι αγορές γυρίσουν, εποχή όπου οι άλλες εταιρίες θα συνωστίζονται –όπως απέδειξε και η πρόσφατη χρηματιστηριακή ιστορία στη χώρα μας- προκειμένου να εισαχθούν και οι ίδιες».


*  H Guardian Trust Χρηματιστηριακή λειτουργεί ως Σύμβουλος για την εισαγωγή μικρών και μεσαίων εταιριών στην ΕΝ.Α.

ZENITH