Skip to main content

Ενας «ψίθυρος» για τη S&P από την Παρασκευή το πρωί

Η πληροφορία ψιθυρίζεται από την Παρασκευή το απόγευμα. Συγκεκριμένα, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της διπλής υποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.
Η πληροφορία ψιθυρίζεται από την Παρασκευή το απόγευμα. Συγκεκριμένα, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της διπλής υποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Τι υποστηρίζει; Ότι ακολουθεί σύντομα και η S&P. Μάλιστα, από ορισμένα ΜΜΕ η πληροφορία δημοσιοποιήθηκε κιόλας, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, βεβιασμένα.

Κι αυτό γιατί μπορεί όντως η S&P να το σκέφτονταν για να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fitch, όμως οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες την πρόλαβαν. Και μάλλον, την απέτρεψαν από το να πράξει το ...μοιραίο. Τελικώς, ούτε αυτή αλλά ούτε και η Moody’s πρόκειται να κάνουν το κρίσιμο βήμα, ενώ είναι ενδεικτικό της αλλαγής ψυχολογίας που τείνει να παγιωθεί και το χθεσινό report της τελευταίας, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίζεται ως «θετικό βήμα», το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και η ενεργοποίησή του. Αυτή η τελευταία αποστροφή, ωστόσο, θεωρείται και είναι κρίσιμη. Γιατί αποτελεί κοινή αγωνία, εντός κι εκτός Ελλάδας, σχετικά με το τι θα γίνει στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη της, μόνη της, χωρίς τη βοήθεια του σχεδίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως όσο καθυστερεί τόσο «χάνει».

ZENITH