Skip to main content

Ένας στους τέσσερις νέους θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης

Τo 25,5% των νέων έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
To 25,5% των νέων έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με έρευνα πουδιεξήγαγε το 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» και παρουσιάστηκε σεεκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Τα περισσότερααπό τα θύματα ανέφεραν το γεγονός στους φίλους, λιγότεροι στους γονείς,ενώ κανένας δεν το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους τουδιαδικτύου, αλλά επιλέγουν να ριψοκινδυνεύσουν, εκθέτοντας τα προσωπικάτους δεδομένα.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο τωνερωτηθέντων (95%) κατατάσσει στα αρνητικά του διαδικτύου τηνπαραπλάνηση, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό αποκάλυψε σε ιστοσελίδεςκοινωνικής δικτύωσης ηλικία, ονοματεπώνυμο και αριθμό κινητούτηλεφώνου.

Μάλιστα, το 6,4% των νέων που συμμετείχαν στην έρευναδημοσίευσαν την διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους.Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων (34%) συναντήθηκε μεκάποιον που γνώρισε από το διαδίκτυο, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιονφίλο.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων τηςΟργάνωσης, Μαρία Ράμου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.176 νέων απ’ όλητην Ελλάδα. Οι καταγγελίες που δέχθηκαν οι «ΝΕΟΙ» το 2009 ήταν κατά237% περισσότερες σε σχέση με το 2008 και το 90% από αυτές αφορούσε στηνιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Ο προϊστάμενος του ΤμήματοςΔίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαντωνίου,υπογράμμισε ότι από τις 90 υποθέσεις που απασχόλησαν την υπηρεσία τουςτρεις πρώτους μήνες του 2010, οι 23 αφορούσαν στο facebook καισυγκεκριμένα, χρήση προσωπικών στοιχείων τρίτου για το άνοιγμα νέουπροφίλ ή υφαρπαγή κωδικών και αναδιαμόρφωση του προφίλ.

 Ο κ. Παπαντωνίου συμβουλεύει να είμαστε προσεκτικοί με τηδημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων-μια και είναι διαθέσιμα σεδιαδικτυακούς «φίλους», «φίλους φίλων» κλπ- να διατηρούμε μακροσκελήςκαι πολύπλοκους κωδικούς, διαφορετικούς για κάθε υπηρεσία πουχρησιμοποιούμε.

 Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να εξοικειωθούν με τηντεχνολογία και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα τωνπαιδιών τους, τόσο προσωπικά όσο και με προγράμματα γονικού ελέγχου.

Η πρόεδρος των «ΝΕΩΝ», Άννα Ευθυμίου επέστησε την προσοχή στα «ψιλάγράμματα» του facebook. Όπως είπε, όποιος εγγράφεται στην ιστοσελίδασυναινεί σε μια σειρά όρων, για παράδειγμα ότι η μυστικότητα δεν είναιεγγυημένη και ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και μετά τηναπενεργοποίηση του λογαριασμού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2001 έωςτο 2009 οι ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας αυξήθηκαν κατά 350% και οετήσιος τζίρος τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, προσεγγίζει αυτόν του εμπορίουναρκωτικών.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ΠαναγιώτηςΨωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

ZENITH