Skip to main content

Ενδεχόμενη υποβάθμιση Ελλάδας σε «junk» από τη Moody΄s

Σε κατηγορία «junk» ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, όπως δήλωσε στο Reuters η Κριστίν Λίντοου, αναλυτής του οίκου.
Σε κατηγορία «junk» ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters η Κριστίν Λίντοου, αναλυτής του οίκου. Η Moody΄s ανακοίνωσε χθες ότι θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο υποβάθμισηςτης αξιολόγησής του κατά πολλές βαθμίδες για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου στήριξης της χώρας μας.

«Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να φτάσει μέχρι εκεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε με βεβαιότητα», τόνισε η κα Λίντοου.

Έτσι η Moody΄s θα γίνει ο δεύτερος οίκος, μετά την Standard & Poors, που θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «junk». Νωρίτερα αυτή τηνεβδομάδα η S&P υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «junk»και την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρα σε ΒΒ+, ενώ η αξιολόγηση τηςFitch για τη χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΒΒΒ-, με αρνητικέςπροοπτικές. Η Moody΄s μείωσε την αξιολόγησή της για τη χώρα σε A3 από A2 στις 22Απριλίου.

«Χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσουμε πόσο ισχυρή είναι η πολιτική θέλησητης κυβέρνησης (να προχωρήσει με την δημοσιονομική προσαρμογή) και πόσοδύσκολο είναι για τους πολίτες να δεχτούν αυτές τις αλλαγές», τόνισε η κα Λίντοου και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τιπροβλεπόταν προηγουμένως και αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιοδύσκολο να κάνουν τις δημοσιονομικές αλλαγές που χρειάζονται».

Παράλληλα προβλέπει σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας τα επόμεναχρόνια, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που πρέπει να ενσωματωθείστην αξιολόγηση της χώρας.

ZENITH