Skip to main content

Ενδεχόμενο αποστολής ειδικών δυνάμων στο Κιργιστάν

Την αποστολή ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κιργιστάν εξετάζει η Ρωσία, μετά από έκτακτη σύνοδο του μπλοκ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών χθες, γνωστό ως Collective Security Treaty Organisation.
Tην αποστολή ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κιργιστάν εξετάζει η Ρωσία, μετά από έκτακτη σύνοδο του μπλοκ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών χθες, γνωστό ως Collective Security Treaty Organisation (CSTO), που ακολούθησε τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. Μέλη του CSTO είναι οι Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων οι συγκρούσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 124 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 1.600.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στον Νότο της χώρας, παρά την κινητοποίηση του στρατού, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τη διαταγή που έδωσε στις τακτικές δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

«Σε διάφορα σημεία σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις.Ένοπλες ομάδες εμφανίζονται σε ένα μέρος, μετά σε άλλο, δεν έχουμε αρκετές δυνάμεις», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης Τεμίρ Σαρίγεφ.

Την ίδια στιγμή, το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά του στους πρόσφυγες από το Κιργιστάν, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας για τους 45.000 πρόσφυγες και τα παιδιά τους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός του, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, Αμπντουλάχ Αρίποφ.

ZENITH