Skip to main content

Ενέργεια, γεωργία και εμπόριο τροφίμων οι κρυμμένες ευκαιρίες στην Αρμενία

Ιδιαίτερα φιλικό το περιβάλλον στην Αρμενία για τους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, καθώς στην περιοχή μέχρι και το 400 μ.Χ. μιλούσαν ελληνικά, ενώ και σήμερα 7 γράμματα είναι κοινά στα αλφάβητα των δ
Επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας, στη γεωργία, αλλά και στο εμπόριο τροφίμων και ποτών μπορεί να αξιοποιήσει ο επιχειρηματίας που θα αποφασίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην αγορά της Αρμενίας, όπου το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φιλικό για τους Έλληνες.

«Έως και το 400 μ.Χ. στην περιοχή μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, ενώ ακόμη και σήμερα στο αλφάβητό τους υπάρχουν 7 γράμματα τα οποία είναι κοινά με τα ελληνικά», τόνισε στη Voria.gr ο Έλληνας σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Πρεσβεία μας στο Ερεβάν, κ. Γ. Δερμετζόγλου, προσθέτοντας πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη διμερών οικονομικών συνεργασιών προβάλλουν ευοίωνες, αν και η κρίση έχει κατακρημνίσει το διμερές εμπόριο, που περιορίστηκε, από άποψη αξία, στα μόλις 14 εκ. δολάρια το 2009.

Μιλώντας στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσία περίπου 30 εκπροσώπων επιχειρήσεων της πόλης, ο κ. Δερμετζόγλου επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, και μετά τη φυγή του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας, στην Αρμενία δραστηριοποιούνται η Ιντρακόμ και η Nova Solution, η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων και τη συντήρηση των κεραιών εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

«Η Αρμενία ενδείκνυται για επενδύσεις στο χώρο των υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο κοντά στο όρος Αραράτ, από το οποίο ξεκινούν οι πηγές πολλών ποταμών», είπε και συμπλήρωσε ότι με βάση στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης υπάρχουν ακαλλιέργητα, λόγω οικονομικής ανέχειας, περί τα 115.000 στρέμματα εύφορης γης, τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες – αγρότες από την Ελλάδα, όπως συνέβη στο παρελθόν με ανάλογα παραδείγματα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Πριν λίγο καιρό με επισκέφθηκε Έλληνας επιχειρηματίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει μια επένδυση για την ανέγερση μονάδας εκτροφής πτηνών και ήδη έχει προχωρήσει στο στάδιο της ενδελεχούς μελέτης του εγχειρήματος», είπε ο κ. Δερμετζόγλου, προσθέτοντας ότι την περίοδο που διανύουμε είναι σε εξέλιξη δύο προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ελλάδα μέσω της Αναπτυξιακής Βοήθειας, συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ, που αφορούν στην κατασκευή ενός εργοστασίου ζωοτροφών και ενός εργαστηρίου πιστοποίησης τροφίμων και ποτών. Ευκαιρίες όμως υπάρχουν και στον τομέα του εμπορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αρμένιοι εισάγουν το 55% των προϊόντων που καταναλώνουν, κάτι που σημαίνει ότι «προϊόντα του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, έχουν τις προϋποθέσεις να περπατήσουν στην τοπική αγορά». Εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από την Ελλάδα, αν και σε περιορισμένες ποσότητες, ήδη γίνονται, όπως επίσης και ηλεκτρολογικό υλικό, λιπαντικά κλπ.

Υπάρχουν ωστόσο και προβλήματα στις συνεργασίες με την Αρμενία, με κυριότερο τη δυσκολία πρόσβασης, που αυξάνει το μεταφορικό κόστος και θέτει σε κίνδυνο τα ευπαθή προϊόντα. «Κατά το παρελθόν έγινε μια απόπειρα να εισαχθούν από την Ελλάδα πορτοκάλια, όμως ήταν τόσο χρονοβόρο το ταξίδι που στη διάρκειά του σάπισαν», ανέφερε ο Έλληνας διπλωμάτης, αποδίδοντας την εξαγωγική κυριαρχία του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας στην τοπική αγορά στην άμεση γειτνίασή τους με την Αρμενία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία για το διμερές εμπόριο, ο κ. Δερμετζόγλου σημείωσε ότι το ισοζύγιο είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, αλλά η συνολική του αξία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με τάσεις μεγάλης συρρίκνωσης, εξαιτίας της κρίσης. Συγκεκριμένα, για το 2007 η αξία του ήταν στα 82 εκ. δολάρια, το 2008 υποχώρησε στα 53 εκ. δολ., και πέρυσι, όταν το τοπικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 14%, συρρικνώθηκε τα μόλις 14 εκ. δολάρια. Η κατάσταση, ωστόσο, φαίνεται να βελτιώνεται, αφού στο πρώτο δίμηνο του 2010 καταγράφηκε αύξηση 3,2% του ΑΕΠ.

ZENITH