Skip to main content

Ενεργειακές επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

Επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6 δισ.ευρώ μόνο για τον τομέα της ενέργειας, έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη τριετία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντ
Επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ μόνο για τον τομέα της ενέργειας, έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη τριετία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, αναβαθμίζοντας καταλυτικά το γεωστρατηγικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επεμβάσεις σε διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, νέα project στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και επενδύσεις για την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου και αερίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο ράδιο ΔΕΘ 104,9 και στην εκπομπή «Στο… Money Money», με τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Λιάμη.

Ο κ. Μανιάτης προειδοποίησε με «καμπάνες» όλους εκείνους που αισχροκέρδησαν με τα καύσιμα μετά την νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Με τους μηχανισμούς που έχουμε θα προσπαθήσουμε καταρχήν να τιμολογήσουμε τα συγκεκριμένα αποθέματα με τη δίκαιη τιμή και την τιμή που πουλήθηκαν και ταυτόχρονα να δούμε πότε υπήρξαν αυτά τα αποθέματα και γιατί πολύ γρήγορα πουλήθηκαν με νέες τιμές ενώ είχαν αποθεματοποιηθεί πιο πριν και εφόσον διαπιστωθούν συμπεριφορές αισχροκέρδειας θα υπάρξουν εξαιρετικά αυστηρές ποινές», υπογράμμισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το τοπίο σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συνεννόηση με τη ΔΕΗ. «Θα επιδιώξουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο συμφέρον της ΔΕΗ και των εργαζομένων σε αυτή, από τη μια και στο κοινωνικό συμφέρον από την άλλη», δήλωσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μανιάτης γνωστοποίησε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να «στηθεί» μια νέα Ρεβυθούσα στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή της Καβάλας. «Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά και όταν αυτό γίνει θα έχει αποσπάσει προηγουμένως τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι σύντομα το υπουργείο θα βγάλει στον αέρα το διαγωνισμό για τις νέες άδειες παροχής φυσικού αερίου σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία εκτός του νομού Θεσσαλονίκης και Στερεά Ελλάδα. Οι τρεις νέες ΕΠΑ θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον κ Μανιάτη, να στηριχθούν οικονομικά και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης «Κατ’ Οίκον». Ο υφυπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα απευθύνεται στους οικονομικά ασθενέστερους. «Όσοι είναι μεσαίων εισοδημάτων, να βρουν μόνοι τους χρήματα. Το δεύτερο που μας ενδιαφέρει, επίσης, είναι να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτό το σκοπό έχει και δεν αποτελεί πρόγραμμα κοινωνικών παροχών», εξήγησε. Ο κ. Μανιάτης πάντως φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών σημειώνοντας ότι «τα σπίτια που είναι χτισμένα πριν το 1980 ανέρχονται σε περίπου 3.700.000. Όλοι αυτοί θα ζητήσουν χρηματοδότηση, αλλά επειδή δεν υπάρχουν ατελείωτα κονδύλια, απαιτείται προσοχή. Δικαιούχοι όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι μερικές χιλιάδες».

ZENITH