Skip to main content

Ένεση ρευστότητας στον ΠΑΟΚ, με το βλέμμα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αποφασίστηκε η ΑΜΚ ύψους 10,5 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ποσό που απαιτείται για την ένταξή της στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Λήγει σήμερα η προθεσμία.

Ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις, για το παρόν, αλλά και το μέλλον του ΠΑΟΚ, ελήφθησαν σήμερα στα γραφεία της Τούμπας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, που είχε τη χροιά ιστορικής σημασίας για τον σύλλογο.

Η ΓΣ επικύρωσε την κίνηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη, να βάλει ακόμη 19,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ποδοσφαιρικής ομάδας προκειμένου να καλυφθεί μια και έξω το χρέος της ομάδας προς το Δημόσιο μέσω της υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και για την κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών έως τις 30 Ιουνίου, όταν και κλείνει λογιστικά η φετινή περίοδος.

Με αυτό το ποσό, το συνολικό ύψος των χρημάτων που έχει καταβάλει ο ομογενής επιχειρηματίας εντός της τελευταίας τριετίας για τον Δικέφαλο ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της νέας ΑΜΚ

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν στη ΓΣ η υπεύθυνη επί των οικονομικών του συλλόγου, Μαρία Γκοντσάρεβα και ο νομικός, Αχιλλέας Μαυρομάτης. Η πρόταση της διοίκησης για Νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 10,5 εκ. ευρώ εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Συνέλευση και θα οδηγήσει στην έκδοση 35 εκατ. νέων μετοχών.

Όπως διευκρινίστηκε, η νέα ΑΜΚ πραγματοποιήθηκε για δύο λόγους:

1. Για να καλυφθεί η επικείμενη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο.

2. Για να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μέχρι τις 30/6.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν οι άνθρωποι του Δικεφάλου, εφόσον καλυφθεί πλήρως η Αύξηση, το Μετοχικό Κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα φτάσει τα 57.479.543 ευρώ.

Οι όροι του ομολογιακού δανείου

Επιπλέον 9 εκ. ευρώ θα «μπουν» στα ταμεία του ΠΑΟΚ και από το ομολογιακό δάνειο ύψους 9 εκ. ευρώ που θα εξασφαλίσει η ΠΑΕ από τη ΔΙΜΕΡΑ ΕΠΕ, συμφερόντων Σαββίδη.

Οι βασικοί όροι του εν λόγω δανείου είναι οι εξής:

1. Μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές.

2. Είναι ύψους 9 εκατ. ευρώ και έχει σταθερό επιτόκιο 0,25%.

3. Θα καταβληθεί άμεσα (ως τις 2 Ιουνίου) και η ίδια ημερομηνία ισχύει και για την καταβολή των χρημάτων στην ΑΜΚ.

4. Εχει επταετή διάρκεια (από 28/4/15 ως τις 28/4/22) και κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ θα δύναται να αποφασίζει εάν η δόση που είναι να επιστραφεί θα μετατρέπεται σε μετοχές.

Πληρώνει 11,4 εκ. στην Εφορία, έχουν ήδη «μπει» 3,3 εκ. ευρώ

Σημειώνεται ότι πέρα από την απόφαση να δοθούν 10,4 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο πρωτογενές χρέος του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο, δίχως τις προσαυξήσεις, ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να δοθεί εφάπαξ άλλο 1 εκατ. στην Εφορία, το οποίο αντιστοιχεί σε χρέος της εποχής Γιώργου Μπατατούδη που είχε ρυθμιστεί από τον νόμο Ορφανού, αλλά και σε μία οφειλή της περιόδου που πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Επιπροσθέτως, η Μαρία Γκοντσάρεβα αποκάλυψε ότι απο τα 19,5 εκ. ευρώ που αποφασίστηκε να εισρεύσουν στα ταμεία του συλλόγου, τα 3,3 εκατ. ευρώ ήδη έχουν «μπει» μέσα στους πρώτους μήνες του 2015.

Διευκρινίσεις από Γκοντσάρεβα

Λίγο πριν το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, η Μαρία Γκοντσάρεβα απάντησε σε ερωτήσεις-κριτική ορισμένων μικρομετόχων. Είπε συγκεκριμένα:

Για την επιλογή να γίνει και Αύξηση και ομολογιακό δάνειο και όχι να "μπουν" και τα 19,5 εκ. ευρώ για την διαδικασία της Α.Μ.Κ.: "Η εταιρία εξέτασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις και για λόγους τεχνικούς και φορολογικούς επιλέξαμε την λύση της Αύξησης και του δανείου".

Για λάθος επιλογές που έχουν γίνει στο αγωνιστικό τμήμα και αν αποτελούσαν προσωπικές αποφάσεις του Σαββίδη: "Ο ιδιοκτήτης λειτουργεί πολλές φορές αυτόνομα. Για πολύ σημαντικά θέματα θέλει να αποφασίζει μόνος. Αποφάσεις που είχαν παρθεί για προπονητές έχουν εξηγηθεί επισήμως την εποχή που έγιναν. Δεν είναι η δική μου αρμοδιότητα να πω κάτι άλλο γι' αυτά".

Σήμερα η τελευταία ευκαιρία για την υπαγωγή στη ρύθμιση

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται από τον οφειλέτη, λήγει σήμερα Δευτέρα.

Ως εκ τούτου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα πρέπει να περιμένει τη νέα ημερομηνία που θα ορίσει το ΥΠΟΙΚ για την ένταξη σε αυτή, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, στην αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφο με το οποίο θα πιστοποιείται πως δεν έχει καμία δικαστική διένεξη με την ελληνική Πολιτεία.

Αυτό που αναμένουν οι ιθύνοντες της ομάδας προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες, είναι η έγκριση από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

ZENITH