Skip to main content

Ενημέρωση Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο που αφορά τα κτίρια

Η υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και τόνισε ότι ο πυρήνας της ρύθμισης αφορά στην επαναφορά του ελλείμματος γης.
Την Παρασκευή εισάγεται, προς επεξεργασία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τους ημιυπαίθριους (ταυτότητα κτιρίων, αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις), το οποίο, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και, απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών και τα ερωτήματά τους, τόνισε ότι ο πυρήνας της ρύθμισης αφορά στην επαναφορά του ελλείμματος γης, που δημιουργήθηκε εξαιτίας του τρόπου, που χτίστηκαν οι πόλεις. Επιπλέον, ανέφερε πως η φιλοσοφία της διατήρησης του ημιυπαιθρίου ή του χώρου που άλλαξε χρήση για τα επόμενα 40 χρόνια εδράζεται στο ότι από εκεί που έπρεπε να καταβάλει ο πολίτης κάθε χρόνο το πρόστιμο διατήρησης, μπορεί να το καταβάλει για τα 40 χρόνια εφάπαξ και σε καλύτερη τιμή.

«Και τα δύο αυτά ‘κουμπώνουν’, για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα θέμα, που έχει δύο άκρα, το ένα της νομιμοποίησης, που δεν συμφωνεί κανείς να γίνει και είναι συνταγματικά παράλογο, και το άλλο της κατεδάφισης, το οποίο είναι κοινωνικά ανέφικτο», συνόψισε η υπουργός και διευκρίνισε ότι εξαιρούνται τα ολοσχερώς αυθαίρετα και άλλες αυθαιρεσίες.

Είπε ακόμη ότι η βάση του κοινωνικού κριτηρίου αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει και να δίνει ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία σε εκείνους, που συστηματικά αυθαιρετούν.

Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει μαύρες τρύπες της οικονομίας

Εξάλλου, επεσήμανε ότι δεν εντάσσεται στη λογική της κυβέρνησης η εισπρακτική λογική, ώστε με τη ρύθμιση να καλύπτονται «μαύρες τρύπες» της Οικονομίας, ενώ ανέφερε ότι θα ήταν και συνταγματικά εκκρεμής η ρύθμιση, αν τα χρήματα αυτά δεν διοχευτεύονταν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση. «Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να πάρει τα χρήματα για τον χωροταξικό σχεδιασμό και να τα δώσει στους δήμους», σημείωσε η υπουργός.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν τα χρήματα θα πάνε στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, ή στο Ελληνικό, για να γίνει το Πάρκο, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι ημιυπαίθριοι του δήμου αυτού και των όμορων δήμων θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπλασης μέρους του Ελληνικού. Αποσαφήνισε, δε, ότι «η ρύθμιση προβλέπει πως από τους δήμους που παίρνεις τα χρήματα, σε αυτούς θα ξαναπάνε, κατά τη συνταγματική επιταγή».

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο θα ενσωματώσει το ΕΤΕΡΠΣ, καθώς επίσης και το Ταμείο των Δασών. Πρόσθεσε ότι μέσα στο ΕΤΕΡΠΣ δημιουργείται το Ταμείο του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, το οποίο θα παίρνει όλα τα χρήματα από τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια και θα τα ξαναφέρνει στην πόλη. «Αυτό θα ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση», είπε.

Σχετικά με την πρόσβαση στο Ελληνικό, είπε ότι πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, το οποίο ρυθμίζεται νομοθετικά, προβλέπει την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Ταε Κβο Ντο, που θα γίνει Συνεδριακό κέντρο. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού είναι σε συνεννόηση με τους όμορους δήμους, προκειμένου να εξετασθεί πώς θα δρομολογηθεί πιο αποτελεσματική παρέμβαση, έτσι ώστε η θάλασσα να είναι προσπελάσιμη στον κόσμο.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλη, που έθεσε το θέμα, η υπουργός ενημέρωσε ότι την Παρασκευή θα καταθέσει τον πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα ανά ζώνη για να καταδειχτεί ότι δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση.

Τέλος, σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα και στο ερώτημα για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», η υπουργός ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να πει κανείς ότι οι ημιυπαίθριοι προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Ωστόσο - εξήγησε - αυτό είναι μια ύστατη λύση και ίσως είναι αποσπασματικό αν κανείς δεν φέρει μια συνολική προσέγγιση για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. «Αυτή θα την φέρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΓΟΚ έχει να αλλάξει από το 1985.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο εισηγητής Ελ. Αυγενάκης όσο και ο πρώην υφυπουργός, Στ. Καλογιάννης, κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για «απίστευτες παλινωδίες» έξι μηνών, οι οποίες «κατέληξαν στο να φέρει τροποποιημένη επί τα χείρω τη ρύθμιση Σουφλιά». Είπαν ότι «η ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ γίνεται εμφανής, αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις τους για τον νόμο Σουφλιά και τις σημερινές». Ο κ. Καλογιάννης μάλιστα ανέφερε πως «η κατάσταση ξέφυγε από την αρχική ρύθμιση, αφού υπάρχει πρόβλεψη για νομιμοποίηση παράνομων χώρων πάνω από 70 τ.μ.», ενώ μίλησε και για «μεγάλες αοριστίες» σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή και πάλι «κυνηγάει» τα λαϊκά στρώματα και ανέφερε πως «η πολιτική αυτή, όχι μόνον δεν χαρακτηρίζεται κοινωνική, αλλά είναι φοροεισπρακτική και φορομπηχτική υπό το «αμόκ» που διακατέχει την κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα». Περιγράφοντας την κατάσταση στην Κοκκινιά και το Κερατσίνι, ζήτησε από την υπουργό να της πει αν ξέρει τι γίνεται σε αυτές τις περιοχές.

Από τον ΛΑΟΣ ο Π. Μαρκάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που «φέρνει με άλλα λόγια και με καθυστέρηση τον νόμο Σουφλιά, από την οποία προκλήθηκαν επιπλέον προβλήματα στους πολίτες».

Για «ρύθμιση που κληροδοτεί την εκκρεμότητα» έκανε λόγο η Λίτσα Αμμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μίλησε επιπλέον για «νομοσχέδιο κόντρα στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό» και πάντως «δεν ξεφεύγει από τη λογική τού να γεμίσουν τα Ταμεία χρήματα από παρανομίες».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκαν αντιδράσεις εκ μέρους εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης - Κ. Μητσοτάκης, Λ. Αυγενάκης (ΝΔ), Βέρα Νικολαϊδου (ΚΚΕ) Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) - για «τη διαρροή του νομοσχεδίου» πριν αυτό τεθεί υπόψη των βουλευτών, ώστε να προηγηθεί επί της ουσίας στάδιο διαβούλευσης κατά τα κοινοβουλευτικά ειωθώτα. Μάλιστα, οι βουλευτές έκαναν λόγο για «αχρήστευση της διαδικασίας» και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, αφού εκείνοι καλούνται να τοποθετηθούν επί ενημερωτικού σημειώματος της υπουργού, ενώ τα ΜΜΕ έχουν πλήρη γνώση όλου του νομοσχεδίου.

Η κ. Μπιρμπίλη απάντησε ότι από το υπουργείο το σχέδιο νόμου «εστάλη» από την περασμένη Παρασκευή, ενώ επικαλέστηκε την απειρία της στις νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε, αλλά δεν μας απαγορεύεται να κάνουμε παρατηρήσεις», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Δριβελέγκας.

ZENITH