Skip to main content

Ενισχύεται ο ρόλος του ΧΚΘ

Με απόφαση της συνέλευσης του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης διευρύνεται ο σκοπός της εταιρίας για να μπορεί να εμπορεύεται μια σειρά νέων προϊόντων του ΧΑ, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του
Σε ενίσχυση του ρόλου του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, προχωρά ο όμιλος της ΕΧΑΕ. Με απόφαση που επικυρώθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΧΚΘ, την προηγούμενη Παρασκευή 16 Απρίλη, οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν τη διεύρυνση του σκοπού της. Στόχος είναι να του παρέχεται η δυνατότητα εμπορικής διάθεσης μιας σειράς νέων προϊόντων του Χρηματιστηρίου Αξιών (ΧΑ) τόσο στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όσο και (σύντομα) των αναπτυσσόμενων στη γειτονιά μας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το προϊόν InBroker και InBrokerPlus για την παρακολούθηση χρηματιστηριακών τιμών on line και ταυτόχρονα για την όδευση - διαχείριση εντολών κατάρτισης χρηματιστηριακών συναλλαγών (InBrokerPlus) μέσω του Internet. Σύμφωνα με πληροφορίες το προϊόν θα αρχίσει να διατίθεται σε πελάτες του ΧΚΘ από τον Ιούνιο, αν και σε πρώτη φάση θα αφορά συναλλαγές μόνο για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και τις υπόλοιπες ώριμες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σε δεύτερη φάση, πιθανότατα από το Σεπτέμβριο κατά τις ίδιες πηγές, το προϊόν θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί –μέσω της πλατφόρμας Χ-ΝΕΤ- και αγορές της Βαλκανικής και της ανατολικής Μεσογείου, με πολύ χαμηλό κόστος.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος, χαρακτήρισε το φόρο υπεραξίας που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «αναγκαίο κακό», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία του που χρήζουν διευκρινίσεων και απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις για να επιλυθούν. Τόνισε, ακόμη, ότι το φετινό road show εισηγμένων επιχειρήσεων στο Λονδίνο θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, προκειμένου προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεν απέκλεισε τη διοργάνωση (της αναβληθείσας ανάλογης εκδήλωσης), που είχε προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη, να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καταλήγοντας ο κ. Καπράλος απέφυγε να εκτιμήσει για το αν απειλείται το ελληνικό χρηματιστήριο με υποβάθμιση, ενόψει των ελέγχων που θα υποστεί το Μάιο από την αντιπροσωπεία του FTSE, σημειώνοντας ότι «δεν ξέρω αν τίθεται θέμα υποβάθμισης. Πάντως, παραμένουμε για δύο χρόνια στη watch list, γιατί υπάρχουν ορισμένα κριτήρια τα οποία ακόμη δεν τα πληρούμε πλήρως». Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έκθεση που θα ετοιμάσουν οι ελεγκτές θα κατατεθεί στην Επιτροπή του FTSE περί το καλοκαίρι και η τελική απόφαση θα ληφθεί το Σεπτέμβριο.

ZENITH