Skip to main content

Ενίσχυση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες

Την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κλάδο προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα.
Την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα. Έτσι συνολικά οι εγγυήσεις θα φτάσουν τα 55 δισ. ευρώ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές και σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως είπε ο υπουργός στόχος του οικονομικού επιτελείου το επόμενο διάστημα είναι ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010, και πως η όποια αναθεώρηση θα γίνει το 2011.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα έδωσε ο υπουργός οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα». Επανέλαβε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι, ενώ για το δημόσιο τομέα ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων». «Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα»ν είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης μονάδων της επιχείρησης και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει το πλήρες κείμενο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο  θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του οργανισμού. 

«Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση»

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν απολύτως θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β’ δόσης του δανείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου υπογράμμισε.

«Θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι» δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους.

Έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

Προανήγγειλε μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο νέα δομή νέα οργάνωση του φορολογικό συστήματος» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ZENITH