Skip to main content

Ενίσχυση των επενδύσεων στη γεωθερμία

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μελέτες και εφαρμογές γεωθερμίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε διεθνές φόρουμ για τη γεωθερμία ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για στροφή της οικονομίας προς την πράσινη ανάπτυξη και για αλλαγή του υφισταμένου νομικού καθεστώτος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπογράμμισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ «Η Γεωθερμική Ενέργεια στο Προσκήνιο», το οποίο πραγματοποιείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Ο κ. Μπόλαρης έκανε εκτενή αναφορά τόσο στο τεράστιο ανεκμετάλλευτο γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει από τον Έβρο μέχρι και την Πίνδο όσο και στη στροφή των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥΠΟΙΑΝ (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, INTERREG) προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την προτεραιότητα και τη σημασία που αποδίδει στην πράσινη ανάπτυξη, θα χρηματοδοτήσει και θα ενθαρρύνει μελέτες και εφαρμογές της γεωθερμίας, προκειμένου να εκτιμηθούν το κόστος αξιοποίησης, η περιβαλλοντική συμβατότητα, οι αναγκαίες υποδομές, και οικονομικοί παράγοντες, όπως η κλίμακα ανάπτυξης και η χρηματοδότηση των αναγκαίων σχεδίων», δήλωσε ο κ. Μπόλαρης.

Ο υφυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι γραφειοκρατικό, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και δεν εξασφαλίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε το θετικό πρόσημο που προσθέτουν οι ΑΠΕ στην οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παρέθεσε ως παράδειγμα ανεκμετάλλευτης ευκαιρίας τον νομό Σερρών, όπου υπάρχει ένα εκτεταμένο γεωθερμικό πεδίο (Άγκιστρο, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Ηράκλεια).

«Η Μακεδονία και η Θράκη είναι προικισμένες με αξιόλογα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας, όπως αυτό της ιδιαίτερης πατρίδας μου, τις Σέρρες, τα οποία ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως νησιά του Αιγαίου, έχουν σημαντικότατα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας τα οποία έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική», σημείωσε ο υφυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μπόλαρης έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη για ορθολογική εκμετάλλευση της γεωθερμίας με σεβασμό και ασφάλεια για το περιβάλλον και τους κατοίκους, μέσα από υγιή επιχειρηματικά σχέδια που θα προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στις τοπικές οικονομίες.

«Η Κυβέρνηση ήδη προχωράει στη δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δείχνοντας την προτεραιότητα και σημασία που δίνει στην Πράσινη Ενέργεια ως πηγή ανάπτυξης. Φυσικά, απαιτούνται, και η κυβέρνηση θα το προσέξει ιδιαίτερα, ορθολογική εκμετάλλευση των πεδίων σε συνθήκες απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και τους κατοίκους και υγιή επιχειρηματικά σχέδια που θα προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στις Τοπικές Οικονομίες. Μόνο έτσι θα μεγιστοποιηθεί το κοινωνικό όφελος από αυτό το φυσικό μας πλεονέκτημα», κατέληξε ο κ. Μπόλαρης.

Το Διεθνές Φόρουμ «Η Γεωθερμική Ενέργεια στο Προσκήνιο» διοργανώνεται από την Ένωση Γεωθερμικών Ελλάδας (ΕΓΕΩΘΕ), το Ινστιτούτο Ηλιακής Τεχνικής (ΙΗΤ), τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), την Ηλιότοπος Συνέδρια και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

ZENITH