Skip to main content

Εννέα ακόμη κράτη- μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υψηλό έλλειμμα

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία είναι τα κράτη, το έλλειμμα των οποίων ξεπερνάει το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Τη διαδικασία περι υπερβολικού ελλείμματος κινεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για εννέα ακόμη κράτη- μέλη ανεβάζοντας στα 20 το συνολικό αριθμό των κρατών μελών που εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Τα εννέα νέα κράτη είναι τα εξής: η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ίδια διαδικασία είχε κινηθεί στις αρχές του 2009 για εννέα ακόμη κράτη- μέλη ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η χώρα μας. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τα χρονικά περιθώρια για τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% που θα λάβουν τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία κινήθηκε πρόσφατα η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα προσδιορισθούν σε επόμενη φάση και συγκεκριμένα μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΕ θα κληθεί να εκτιμήσει αν αυτά τα κράτη μέλη έλαβαν ως σήμερα όλα τα μέτρα που είχαν κριθεί αναγκαία, προ εξαμήνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

ZENITH