Skip to main content

Εννέα θυγατρικές και 4 εργοστάσια στο δυναμικό της Alfa Wood μετά την εξαγορά της Σέλμαν

Επενδύσεις εκσυγχρονισμού 3 εκατ. ευρώ σε μονάδες της Σέλμαν σχεδιάζει για το 2010 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alfa Wood, κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, μιλώντας στη Voria για το νέο επιχει

«Ως όνειρο ζωής» χαρακτηρίζει την εξαγορά της Σέλμαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr για το νέο  δυναμικό επιχειρηματικό του εγχείρημα, που καθιστά την εταιρία ηγέτιδα στην εγχώρια αγορά ξύλου. Και αυτό γιατί ο όμιλος Alfa Wood με την εξαγορά της Σέλμαν αποκτά τρία ακόμη εργοστάσια και έχει συμμετοχές σε πέντε θυγατρικές που μαζί με τις δικές της ανέρχονται σε εννέα


Ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει ότι η εξαγορά του 72,09% της Σέλμαν έναντι 11 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει το moto του, που είναι οι συνεχείς επενδύσεις, η καθετοποίηση της παραγωγής, η διαρκής απόκτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, έναντι των ανταγωνιστών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αέναη διάνοιξη νέων οριζόντων και προοπτικών. Αυτή  η φιλοσοφία του, ομολογεί, ότι οδήγησε σήμερα την Alfa Wood σε  έναν  δυναμικό όμιλο με τέσσερις θυγατρικές, που αν και δημιουργήθηκε ως μια μικρή βιοτεχνία το 1981 στον Τύρναβο της Λάρισας, σταδιακά συμπεριελήφθη στο top 5 του κλάδου επεξεργασίας ξύλου, για να φθάσει στην κορυφή και να μετατραπεί σε leader του κλάδου με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Σέλμαν.


Επισημαίνει ότι «η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά ήταν ο μοχλός ανάπτυξης για την επιχείρηση και για τον ίδιο προσωπικά», ο οποίος συγκαταλέγεται στη λίστα των αυτοδημιούργητων επιτυχημένων επιχειρηματιών, γεγονός που το επιβεβαιώνει η πολύχρονη επιχειρηματική του πορεία. Ως γιος μεταναστών στην Αυστραλία, φοίτησε εκεί σε μια σχολή επίπλου και έτσι άρχισε η ενασχόλησή του με τον κλάδο. Περνώντας από όλα τα στάδια της δουλειάς και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αξιοποίησε εποικοδομητικά τις γνώσεις και την αγάπη του για δημιουργία και έφθασε στο σημείο να ιδρύσει ένα σημαντικό όμιλο επεξεργασίας ξύλου και να εξαγοράσει την κορυφαία εταιρία του κλάδου, την Σέλμαν.


Η στρατηγική που θα ακολουθήσει στη Σέλμαν, όταν εγκριθεί η εξαγορά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος, είναι αυτή των επενδύσεων, καθώς προγραμματίζει επένδυση εκσυγχρονισμού της τάξης των 3 εκατ. ευρώ σε ορισμένες γραμμές παραγωγής. Σημειώνει ότι η  Σέλμαν δημιουργήθηκε το 1962 από τον κ. Παναγιώτη Ηλιάδη, ο οποίος δεν είχε διάδοχη κατάσταση και είχε επηρεαστεί από την αρνητική διεθνή συγκυρία, καθώς  το α’ εξάμηνο του 2009 παρουσίασε ζημίες 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει ότι «ως γνωστό η οικονομική κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες για επενδύσεις. Εμείς, ως Alfa Wood, αξιοποιήσαμε την αρνητική αυτή συγκυρία για την περαιτέρω ανάπτυξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε». Στόχος του είναι η ανάκτηση του χαμένου μεριδίου της Σέλμαν από την αγορά, όπως αναφέρει, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είχε κάποια προβλήματα.


Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, ο όμιλος της Alfa Wood αποκτά τη μητρική εταιρία ξυλείας και προϊόντων ξύλου Σέλμαν ΑΕ με εργοστάσια στη Χαλκίδα, όπου διαθέτει και το μεγάλο ιδιωτικό λιμάνι του ομίλου και στην Κομοτηνή, καθώς και τις θυγατρικές της. Δηλαδή αποκτά τα ποσοστά που κατείχε η Σέλμαν στις θυγατρικές της, όπως στη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς ΑΕ , που συμμετέχει με  85% στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, από την οποία τροφοδοτείται απευθείας το εκεί εργοστάσιο, αλλά και το μέγιστο ποσοστό των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων που ασχολούνται με το ξύλο.


Επίσης  στην Alfa Wood περνά το 50% της  εταιρίας παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. και το 40% της θυγατρικής της στη Ρουμανία  Sofrom Exim SA. Θυγατρικές της Σέλμαν είναι ακόμη οι εταιρείες Ξυλεμπορική Πατρών ΑΕ κατά 99,998% και κατά 100% η Ι. Τζήλος ΑΕ στα Γλυκά Νερά Αττικής, που ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας. Το 2008, η Σέλμαν είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ.


Ο κ. Αδαμόπουλος εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας πέρα από το ότι θα καταστήσει πρωτοπόρο την Alfa Wood, παράλληλα θα της δώσει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί σε πολλούς υποτομείς της αγοράς με προϊόντα, τα οποία δεν παράγει καμία άλλη εταιρία στη Ελλάδα. Σ’ αυτή τη φάση οι δυο εταιρίες θα λειτουργούν ανεξάρτητα με την εξαγοράζουσα βασική μέτοχο στην εισηγμένη, ενώ το θέμα πιθανής συγχώνευσης και νέας ονομασίας της εταιρείας που θα προκύψει σε αυτήν την περίπτωση θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο από τη διοίκηση.


Ο όμιλος Αlfa Wood με έδρα τον Τύρναβο, πέρα από την Alfa Wood Πίνδος, που βρίσκεται στα Γρεβενά, έχει συμμετοχή στις εταιρίες Alfa Wood Bulgaria στη Βάρνα, Alfa Wood Νευροκόπι AEBE και Ξυλοτεχνική Ηπείρου. Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος Alfa Wood απέκτησε  το brand name της εταιρίας Μadel Profil, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων.


O όμιλος Alfa Wood έχει επίσης σε εξέλιξη επένδυση 20 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της θυγατρικής του, Alfa Wood Νευροκόπι AEBE, που αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στερεού βιοκαυσίμου, pellets ξύλου και παραγωγής ξυλοτεμαχιδίων-wood garden chips,  που υλοποιείται στο Νευροκόπι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

ZENITH