Skip to main content

Ενόχλησε ΗΠΑ και Βρετανία η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα

Φαίνεται τελικά, πως στη διεθνή πολιτική κονίστρα πρέπει να ισχύει η γνωστή ρήση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος».
Φαίνεται τελικά, πως στη διεθνή πολιτική κονίστρα πρέπει να ισχύει η γνωστή ρήση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος». Κατά τον ίδιο τρόπο οι «λύκοι» βάλθηκαν να κατασπαράξουν την Κύπρο επειδή τόλμησε να ανανεώσει μια συμφωνία με τη Ρωσία.
 
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Λευκωσία προέβη σε μια ατυχή ταύτιση της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη με την δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Νεμπτσόφ, χωρίς να λάβει καν υπόψη ότι δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια της δολοφονίας, με την εκδοχή της προβοκάτσιας να μη έχει αποκλειστεί.
 
Έγραψε ένα tweet ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζον Κόνιγκ, το οποίο εμπεριέχει μεγάλη δόση ειρωνείας και το οποίο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρέσβης, υπό μορφή ερώτησης αναφέρει: «Τι πιστεύει ο κόσμος στην Κύπρο για την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία και τις δηλώσεις που έγιναν, σε συνάρτηση με τη δολοφονία Νεμπτσόφ;»
 
Έβγαλαν επομένως ήδη την απόφασή τους οι ΗΠΑ, ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Νεμπτσόφ είναι ο Ρώσος πρόεδρος, και αναρωτιούνται γιατί ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με έναν εντολέα δολοφονίας. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης συνέδεσε τα δύο γεγονότα, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στην Κύπρο, καθώς από τη μια το έγκλημα δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, ενώ παράλληλα ενόχλησε η ειρωνεία για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αναστασιάδης στη Μόσχα.
 
Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε έντονο προβληματισμό και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έκρινε «ατυχή την επιλογή της προσέγγισης με την Ρωσία του Πούτιν, ειδικά μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία». Αν δηλαδή, ειρηνεύσει η Ουκρανία θα μας επιτρέπουν οι Βρετανοί να συνομιλούμε με την Μόσχα;
 
Να σημειωθεί βεβαίως, ότι ενώ η Ελλάδα έχει πληγεί οικονομικώς από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Βρετανία αντικατέστησαν με δικές τους εισαγωγές τα αδιάθετα ελληνικά προϊόντα. Και αν δεν «έκανε τα στραβά μάτια» η Μόσχα για το γεγονός ότι εξάγουμε πάλι σ’ αυτήν προϊόντα μεταβαπτισμένα σε αλβανικά, σκοπιανά ή τουρκικά, η ζημία μας θα ήταν ανυπολόγιστη.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι οι συμφωνίες εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρέπει να προκαλούν αντιδράσεις. Μάλιστα ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκρυψε την ενόχληση της Λευκωσίας, για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστήριξε το αίτημα της Κύπρου για αποστολή ισχυρών μηνυμάτων στην Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επισήμανε επίσης, ότι οι εταίροι στην Ε.Ε. είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για όλα όσα θα λάμβαναν χώρα στη Μόσχα. Σημείωσε παράλληλα ότι υπό τα νέα δεδομένα στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη εξυπηρετούσε και το στόχο της Λευκωσίας για δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό.
 
Να σημειωθεί δε, ότι ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στα ρωσικά ΜΜΕ εκθείασε την «διακριτικότητα του κ. Πούτιν, ο οποίος δεν ζήτησε τίποτε που να φέρει αντιμέτωπη την Κύπρο με την Ε.Ε.», όπως είπε.
 
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να ελλείψει και η αρνητική κριτική από την Τουρκία, η οποία ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως, μετά τις βολές Αναστασιάδη κατά των Ευρωπαίων εταίρων, για ετεροβαρείς προσεγγίσεις αφού στην μεν Ρωσία επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ με την Τουρκία, που συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά εδάφη κράτους-μέλους της Ε.Ε., συνομιλεί κανονικά.
 
Ο πολιτικός του ψευδοκράτους κ. Έρογλου έσπευσε να δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει τις όποιες συμφωνίες με τη Ρωσία, με τον κ. Αναστασιάδη να τονίζει (προς πάσα κατεύθυνση): "θα συνεργαστούμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποιοι αντιδρούν ή ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλους προβληματισμούς". Όπως και να έχει, οι ρωσικές κινήσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήδη αφήνουν ικανοποιημένη την Λευκωσία, ωστόσο όπως προκύπτει, η εμπλοκή της Μόσχας αναμένεται ενεργότερη στη συνέχεια.
 
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις της Μόσχας στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, ρωσικές εταιρείες να επιδείξουν ενδιαφέρον για αγορά μεριδίου σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ο Μακεδών
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A
 

ZENITH