Skip to main content

Ενταση και αγωνία λίγο πριν το Eurogroup

Κορυφώνεται η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τα διαθέσιμα αποθεματικά και την επάρκεια τους, για την αντιμετώπιση ανελαστικών αναγκών.

Κορυφώνεται η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τα διαθέσιμα αποθεματικά και την επάρκεια τους, για την αντιμετώπιση ανελαστικών αναγκών. Οι τελευταίοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι φτάνουν για να καλύψουν υποχρεώσεις έως τα μέσα Μαρτίου. Αυξάνεται έτσι και η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας λύσης στο Eurogroup κυριολεκτικά στο παρά 5'.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο, ως συμβιβαστική λύση, που προτείνεται στην Αθήνα φέρεται να είναι η κατάθεση αιτήματος για την «τεχνική» επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος (σσ δεν θα αναφέρεται ο όρος «μνημόνιο»). Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα αναλάβει:

α) είτε να καταθέσει δικά της ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα περάσουν από την κρησάρα των υπουργών Οικονομικών,

β) είτε να υιοθετήσει μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της παλιότερης διαπραγμάτευσης.

Η λύση φέρεται να έχει συζητηθεί και κατά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε. Η Αθήνα επένδυσε πολλές ελπίδες σε αυτή τη συνάντηση, αν και το μήνυμα του αμερικανού πρέσβη στον κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις γερμανικές προθέσεις για την Ελλάδα ήταν μάλλον δυσοίωνο.

Σε λιγότερες από 16 ώρες, πάντως, θα γνωρίζουμε οριστικά το πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα, αν και το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε σε νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα, το πιθανότερο Πέμπτη-Παρασκευή.

ZENITH