Skip to main content

Ένταση στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία της Κωνσταντοπούλου

Αιφνιδιαστική εμπλοκή και μεγάλη ένταση σημειώθηκε στη Βουλή επειδή δεν δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στους προφυλακισμένους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για την άρση ασυλίας.

Αιφνιδιαστική εμπλοκή και μεγάλη ένταση σημειώθηκε στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την απορριπτική απόφαση του εισαγγελέως σχετικά με την χορήγηση άδειας στους 6 προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για να παραστούν στην αποψινή ψηφοφορία.

Η συζήτηση διακόπηκε προκειμένου να συνεννοηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι το αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Γεωργιάδη αφορά μήνυση από ιδιώτη για πώληση βιβλίων χωρίς παραστατικά.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισηγήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση για αύριο, Τετάρτη, καθώς όπως ανέφερε, ομόφωνα το προεδρείο αποφάσισε ότι η απόφαση του εισαγγελέως δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένη.

Η αναφορά αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Άδωνι Γεωργιάδη όσο και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δημιουργείται με την απόφαση αυτή ένα κακό προηγούμενο, «ανοίγει η κερκόπορτα» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ότι η ΝΔ δεν θα το κάνει δεκτό.

«Μολονότι έχει διαβιβαστεί η πρόσκληση για τους βουλευτές κρατούμενους για να συμμετάσχουν στην σημερινή διαδικασία, από την εισαγγελική αρχή δεν δόθηκε χωρίς όμως κάποια αιτιολογία που μπορεί να γίνει δεκτή από τη Βουλή», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία καθώς ταλαιπωρείται κατά ανεπίτρεπτο τρόπο, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι αύριο έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή.

«Είναι άλλης τάξεως το θέμα που εκθέτετε, από το θέμα του πως πρέπει να λειτουργεί η Βουλή με όλους τους βουλευτές της» σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και της δικαιοσύνης.

«Η Βουλή βάσει του συντάγματος λειτουργεί με τους 300 και όχι με τους 294. Δεν μπορεί ένας χαμηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός να μας καταταλαιπωρεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που τόνισε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν εξετάζει αν κάποιος απουσιάζει αλλά αποφασίσει κατά πλειοψηφία.

«Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες λειτουργίες του πολιτεύματος. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκούσια απουσία» αντέτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Προέκυψε ότι μολονότι έχει διαβιβαστεί πρόσκληση στους βουλευτές που είναι κρατούμενοι προσωρινώς, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Εισαγγελική Αρχή δεν έδωσε άδεια, χωρίς κάποια ειδική αιτιολογία, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

»Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα πρακτική της εισαγγελικής αρχής σε ολόκληρη την περίοδο αυτή, δεν ήταν η αντιμετώπιση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων ήσσονος σημασίας, και με δεδομένο ότι ανάλογη ήταν η διαδικασία στον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού συζητήσαμε το θέμα στο προεδρείο της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροέδρων, αποφασίσαμε ότι αποτελεί αυτό το γεγονός λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης, για αύριο στις 6:30, προκειμένου η σύνθεση του κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή είναι η εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια».

Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι εντονότατες, ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές, άλλωστε, σημείωναν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου επί της ουσίας δικαιώνει την επιχειρηματολογία της ΧΑ, ενώ, εάν επικρατήσει αυτή η λογική θα μπλοκάρεται κάθε λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι παίρνουν άδεια οι προφυλακισμένοι βουλευτές.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνταντοπούλου «κραυγαλέα αντιθεσμική».

«Θέλετε να υπαγορεύσετε την πολιτική σας βούληση στον εισαγγελέα. Παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών, εκβιάζετε τη δικαιοσύνη, είστε εκλεγμένη και με τη δική μας ψήφο. Να ανακαλέσετε αυτά που είπα και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλετε να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής» σημείωσε σε έντονο ύφος ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

ZENITH