Skip to main content

Ένταση στις ΗΠΑ για την αναστολή του μεταναστευτικού νόμου

Η δικαστής που ανέστειλε άρθρα του νέου αμφιλεγόμενου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στην Αριζόνα για την μετανάστευση δέχθηκε απειλές μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η δικαστής που ανέστειλε άρθρα του νέου αμφιλεγόμενου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στην Αριζόνα για την μετανάστευση δέχθηκε απειλές μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ μια σφαίρα βρέθηκε στο γραφείο ενός σημαντικού μέλους του πολιτειακού Κογκρέσου που αντιτάχθηκε στο νομοθέτημα, δήλωσαν χθες Παρασκευή στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ντέιβιντ Γκονσάλες, στέλεχος της αστυνομίας, η δικαστής Σούζαν Μπόλτον δέχθηκε χιλιάδες μηνύματα, πολλά από τα οποία εξέφρασαν με έντονο τρόπο αντίθεση στην απόφασή της ενώ ορισμένα «ξεπέρασαν τα όρια» απειλώντας την ίδια και την οικογένειά της.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι άνθρωποι εκφράζονται όπως έχουν δικαίωμα βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, όσο διεστραμμένα και παράξενα κι αν είναι κάποια [από τα μηνύματα]», είπε ο Γκονσάλες.

Οι αρχές ερευνούν επίσης ποιος έσπασε ένα παράθυρο και άφησε μια σφαίρα στο γραφείο του Δημοκρατικού πολιτικού, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αριζόνα, Ραούλ Γκριχάλβα, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά εναντίον του νόμου.

«Ένα σπασμένο παράθυρο και μια σφαίρα μέσα στο γραφείο βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα [χθες]», ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του μέλους του πολιτειακού Κογκρέσου. «Ο βουλευτής Γκριχάλβα σκοπεύει να ανοίξει ξανά το γραφείο το συντομότερο δυνατό» .

Οι αρχές στην Αριζόνα υπέβαλαν έφεση κατά της απόφασης της Μπόλτον να διατάξει την αναστολή της εφαρμογής σημαντικών διατάξεων του νομοθετήματος. Οι νομικοί εκπρόσωποι της πολιτείας ζήτησαν την ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης από το Ένατο Εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι θα δικαστεί όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα του δικαστηρίου, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο και η έκδοση της απόφασης επαφίεται στο δικαστήριο.

Παρά την αναστολή ισχύος μέρους των διατάξεων, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη -προκαλώντας εκτεταμένες διαδηλώσεις στο Φοίνιξ, στις οποίες καταγράφηκαν 50 συλλήψεις. Οι περισσότερες δηλώσεις επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο του σερίφη στην Κομητεία Μαρικόπα, Τζο Αρπάιο, ο οποίος στήριξε σθεναρά το νόμο και υποσχέθηκε να «πατάξει τους λαθρομετανάστες» και διέταξε 200 αστυνομικοί και «εκπαιδευμένοι εθελοντές» να βγουν στους δρόμους ελέγχουν τους παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας για να διαπιστώνουν εάν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

Την Πέμπτη συνελήφθησαν 13 «ύποπτοι», ενώ από το 2008, όταν ο Αρπάιο άρχισε τις επιχειρήσεις- «σκούπα», έχουν συλληφθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι.

ZENITH