Skip to main content

Ένταξη των αεροδρομίων Κοζάνης και Καστοριάς στις άγονες γραμμές

Την ένταξη των αεροπορικών συνδέσεων Κοζάνης και Καστοριάς με την Αθήνα στο καθεστώς των άγονων αεροπορικών γραμμών ζητούν ο νομάρχης Κοζάνης και ο νομάρχης Καστοριάς.
Την ένταξη των αεροπορικών συνδέσεων Κοζάνης και Καστοριάς με την Αθήνα στο καθεστώς των άγονων αεροπορικών γραμμών ζητούν ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής και ο νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης, με Κοινό Υπόμνημα προς τον Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Δημήτριο Ρέππα.

Οι νομοί της Καστοριάς από τις 10 Ιανουαρίου 2010 και της Κοζάνης από τις 20 Νοεμβρίου 2009, αντίστοιχα, στερούνται αεροπορικής σύνδεσης με την Αθήνα.

Η ύπαρξη των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών, σύμφωνα με το υπόμνημα, είναι ουσιαστική για την άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, την τουριστική ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

Η γεωγραφική θέση των αεροδρομίων και ιδιαίτερα η μεγάλη απόστασή τους από την Αθήνα (περίπου 500  χιλιόμετρα, οδικώς) καθιστούν τις αεροπορικές μεταφορές σημαντικό υποστηρικτικό τρόπο πρόσβασης και διασύνδεσής τους. Οι οικονομικά προσιτές και κατάλληλες υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματική κοινότητα των νομών εξαρτώνται από την ύπαρξη αεροπορικής πρόσβασης.

Δεδομένου ότι οι νομοί είναι ακριτικοί, η βιωσιμότητα των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ένταξής τους στο καθεστώς υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές).

«Προσδοκούμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο καθολικό αίτημα των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων της Δυτικής Μακεδονίας, την κατά το συντομότερο δυνατόν δημοπράτηση των άγονων γραμμών για Καστοριά και Κοζάνη, το σχεδιασμό της παροχής των αεροπορικών υπηρεσιών βάσει της συμπληρωματικότητας των δύο αεροδρομίων, καθώς και την προώθηση όλων των απαραίτητων επενδύσεων σε σχέση με τις υποδομές τους», καταλήγει το κοινό υπόμνημα των νομαρχών Κοζάνης και Καστοριάς.

ZENITH