Skip to main content

Εντείνει τις πιέσεις η Γαλλία για φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Την πρόθεση της Γαλλίας για υιοθέτηση του προτεινόμενου φόρου, επανέλαβε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιωτικοί πόροι υπερβαίνουν κατά πολύ τη δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια.
Την πρόθεση της Γαλλίας για υιοθέτηση του προτεινόμενου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιωτικοί πόροι υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας.

Η πρόταση που θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία θα εκτιμήσει την πρόοδο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (OMD), αφορά στην επιβολή φόρου 0,005% για τις συναλλαγές αυτές.

«Ποιος θα μας σταματήσει; Θα πάμε στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. 53 χώρες είναι μαζί μας. Στα χίλια ευρώ, ζητώ πέντε λεπτά. Αυτό δεν είναι και πάρα πολύ!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουσνέρ. «Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη να βρεθεί ο δρόμος μιας συμφωνίας, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι προΐσταται της διεθνούς κινητοποίησης για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν «σταθεροί και προβλέψιμοι» πόροι, εκτός από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια.

ZENITH