Skip to main content

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζοζέ Σόκρατες

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της χώρας.
 Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της χώρας υποσχόμενος να διαβουλευθεί και με άλλα κόμματα για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.

«Οι Πορτογάλοι έχουν ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία...Επιθυμώ ένα πολιτικό κλίμα διαλόγου», δήλωσε ο Σόκρατες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Ο Σόκρατες αναδείχθηκε νικητής των εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου, αλλά το κόμμα του απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκασθεί να διαπραγματεύεται τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υιοθέτηση νομοσχεδίων κατά περίπτωσιν.

Οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Σόκρατες έχει μικρές πιθανότητες να επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, επομένως θα ηγηθεί μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο ίδιος ο Σόκρατες πάντως, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, δήλωσε ότι «δεν αποκλείει οτιδήποτε» προσθέτοντας ότι «εχω τη βούληση να προχωρήσω σε συμβιβασμό, σε διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ

ZENITH