Skip to main content

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο για τις δηλώσεις Ερντογάν

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσαν τουρκικές δηλώσεις για τις συνομιλίες επί του κυπριακού που έκαμε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το περιουσιακό, στις οποίες προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσαν τουρκικές δηλώσεις για τις συνομιλίες επί του κυπριακού που έκαμε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν και για το περιουσιακό, στις οποίες προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι δηλώσεις και των δύο είναι λυπηρές και απαράδεκτες και εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της τουρκικής πλευράς να πείσει ότι θέλει λύση έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στο Κυπριακό, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και γι΄ αυτό κανένας δεν πρέπει να αναμένει περισσότερα από αυτούς. Είχε επίσης δηλώσει ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες μαζί μας…αν δεν προβούν στα αναγκαία βήματα για επίτευξη συμφωνίας».

«Είναι να διερωτάται κάποιος γιατί να διεξάγονται συνομιλίες, όταν γίνονται δημόσια τέτοιες τοποθετήσεις που υποσκάπτουν το διάλογο», σχολίασε ο κ. Κυπριανού.

Ο Ντερβίς Έρογλου, σε χθεσινή ραδιοτηλεοπτική ομιλία του ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατή η λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, αν οι δύο πλευρές εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ζήτησε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις θέσεις του για το περιουσιακό.

Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η κατευθυντήρια αρχή στο θέμα αυτό είναι η διζωνικότητα του κράτους, που, όπως είπε, δεν πρέπει να καταστραφεί με τις διευθετήσεις που θα γίνουν στον περιουσιακό. Για το λόγο αυτό, αξίωσε να επιβληθούν περιορισμοί στην επιστροφή περιουσιών, ώστε να μην αφεθεί στα άτομα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό και κάλεσε την τουρκική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ, σε σχόλιό του για τις τουρκικές θέσεις, ανέφερε ότι επιβάλλεται η κατεπείγουσα αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες και η αποκάλυψη και στηλίτευση της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας. Επανέλαβε επίσης την πάγια αξίωσή της να αποσυρθούν οι ελληνοκυπριακές προτάσεις για εκ την περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερογλου για τις περιουσίες και αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων για πλήρη επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης ζήτησε, ως θέμα αδήριτης ανάγκης, αλλαγή της στρατηγικής στο κυπριακό.

Η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι οι δηλώσεις Έρογλου αποκαλύπτουν την ανυπαρξία κοινής βάσης στις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι οι απειλές Ερντογάν για πιθανή αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες γίνονται έμμεσα με την Τουρκία και ζήτησε από τον πρόεδρο Χριστόφια να καλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό να συνομιλήσει απευθείας μαζί του.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών διαχρονικά σημαίνουν επιδίωξη λύσης δύο κρατών, ώστε η Τουρκία να ελέγχει το τουρκοκυπριακό κρατίδιο και ταυτόχρονα να πατά και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο για να ελέγχει γεωπολιτικά ολόκληρη την Κύπρο.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση. Διάλυση, ναι», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ζητώντας σκληρή γλώσσα προς τους Τούρκους.

ZENITH