Skip to main content

Έντονες ενδοκυβερνητικές διενέξεις για την τρόικα

Μπορεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τρόικας να είναι προδιαγεγραμμένο, όμως η συγκεκριμένη επίσκεψή του θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολιτικής κυρίω
Μπορεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που θα αρχίσει να πραγματοποιεί από τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τρόικας που έρχεται στην Ελλάδα να είναι προδιαγεγραμμένο, υπό την έννοια ότι τελικώς θα ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στη χώρα μας, όμως η συγκεκριμένη επίσκεψη του θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολιτικής κυρίως άποψης.

Κι αυτό γιατί θα μετρηθούν οι αντοχές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στο επαναλαμβανόμενο τσεκάρισμα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, αλλά και στο κλιμακούμενο πρέσινγκ που από εδώ και στο εξής θα εφαρμοσθεί. Ήδη, υπουργοί της κυβέρνησης διεμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μόνιμους επιτρόπους στα υπουργεία τους. Κι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούν να συσκέπτονται από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας των ελεγκτών στο γραφείο τους.

Ο κ. Θ. Πάγκαλος, που πήρε θέση επ’ αυτού, δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι «δύο υπουργοί όταν συνεδριάζουν είναι κυβερνητικό όργανο», οπότε «δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνεται υπό τη σκιά της τρόικας». Το γεγονός έχει προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης και του κινδύνου που διατρέχει η οικονομία.

ZENITH