Skip to main content

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τα χρέη νοσοκομείων

Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις που υ
Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις (ή παρατάσεις συμβάσεων) που υπεγράφησαν το τρέχον έτος, μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του Μάριου Σαλμά, δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για την σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών», προκαλώντας το ξέσπασμα του επικεφαλής των βουλευτών της συμπολίτευσης, Χρήστου Παπουτσή, που κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία», εισπράττοντας νέους υπαινιγμούς, περί των δικών του διαχειριστικών πεπραγμένων.

Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ομολόγησε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» - κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».

«Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών, καθώς έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αφήνονται εντυπώσεις περί του αντιθέτου: Για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δίνεται η εικόνα στάσης πληρωμών. Τρίτον, χωρίς την εξυγίανση του χώρου, αναγκάζεσαι να μπαίνεις διαρκώς σε φαύλο κύκλο και ν’ αγοράζεις ακριβότερα - και επίσης, όποια προσπάθεια και να κάνεις για ν’ αλλάξεις το θεσμικό πλαίσιο, όλα πέφτουν στο κενό».

Η κα Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε κατηγορηματικά τις διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες», ενώ και άλλοι ομιλητές της πλειοψηφίας υπενθύμισαν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων - ευθύνες που εν μέρει, αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος («υπήρξαν λάθη και αβλεψίες από πλευράς μας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τις συνεχίζετε» ανέφερε).

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα κάναμε ποτέ ως κυβέρνηση ξέπλυμα παρανομιών. Ίσα-ίσα: Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες», διαβεβαίωσε η υπουργός. «Έχουμε κάνει τριπλό έλεγχο: Δώσαμε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει πλήρη έλεγχο της περιόδου 2008-9. Έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί απ’ την κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε τη σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Ήδη έχουμε πορίσματα. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Στη Δικαιοσύνη έχει σταλεί η περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών», ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ιστορικά, η έκπτωση του 15% είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ελληνική κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου», ανέφερε από πλευράς του και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

«Όταν ο άλλος έχει κέρδη 500-600%, θα κολλήσει στο 15%; Αυτό δεν είναι επιτυχία. Μιλάμε για παρωνυχίδα!», αντέταξε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Είναι δυνατόν, εσείς που εποπτεύσατε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και είστε υπεύθυνοι για τις νέες προμήθειες, να λέτε πως ό,τι κι αν έχει είναι νόμιμο και σβήνει με την συνενοχή της πλειοψηφίας της Βουλής;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ενώ ο Θ. Πλεύρης αξίωσε «πρώτα να γίνει ο έλεγχος για υπερτιμολογήσεις και μετά να γίνουν οι πληρωμές».

«Να μας πουν οι αγαπητοί συνάδελφοι ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης των χρεών για το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά νοσοκομεία, το ΕΣΥ - και το κέρδος για τα ιδιωτικά νοσοκομεία», αντέταξε ο Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ).

«Η ΝΔ παρήγαγε μέσα σε πεντέμισυ χρόνια 3,7 δισ. ευρώ χρεών, από τα οποία τα 2,7 ήσαν υποχρεώσεις των ταμείων προς τα νοσοκομεία και μόνον 1 δισ. ευρώ καθαρές υποχρεώσεις», υπολόγισε ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ). «Η κα Ξενογιαννακοπούλου, με το που έγινε υπουργός, απαγόρευσε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβαίνουν σε διαγωνισμούς προμηθειών. Τον Μάιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών με εγκύκλιό της όρισε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προμηθεύονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, ενάντια σε κάθε κοινοτική ή εθνική νομοθεσία. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν προμήθειες 1,8 δισ. ευρώ που έγιναν στο εννεάμηνο της σημερινής κυβέρνησης».

«Είναι πεποίθησή μου ότι είναι έντιμη και ακέραιη η κα υπουργός. Όμως από την κυβερνητική αδυναμία παράγονται αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα για το ελληνικό Δημόσιο», επέμεινε ο κος Σαλμάς.

«Η ρύθμιση γίνεται για να τελειώσει η ομηρία του ΕΣΥ», επέμεινε η υπουργός. Το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών έχει μπει σε λειτουργία και ταυτόχρονα φέραμε θεσμικές ρυθμίσεις, ώστε να δώσουμε λύσεις. Έχουν προκηρυχθεί 3248 διαγωνισμοί - για πρώτη φορά 22 περιφερειακοί διαγωνισμοί και 7 κεντρικοί που θα γίνουν ηλεκτρονικά. Το Παρατηρητήριο Τιμών, για το οποίο τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα, έχει αυτή τη στιγμή 2000 είδη στη χαμηλότερη τιμή του ΙΚΑ, επειδή ψηφίσαμε ρύθμιση με την οποία, η εγκύκλιος του ΙΚΑ είναι υποχρεωτική για το ΕΣΥ».

«Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, έχουμε αποκλιμάκωση των δαπανών κατά 16%. Τα στοιχεία δείχνουν την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται», κατέληξε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

ZENITH