Skip to main content

Εντοπίστηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Κύπρο

Επιβεβαιώθηκαν, τελικά, από τον υπουργό Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνη Πασχαλίδη, οι πληροφορίες που ήθελαν το Ισραήλ να έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτο
Επιβεβαιώθηκαν, τελικά, από τον υπουργό Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνη Πασχαλίδη, οι πληροφορίες που ήθελαν το Ισραήλ να έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε  θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Ο κ. Πασχαλίδης απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις ποσότητες, ωστόσο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, υπολογίζονται σε 24 τρισ. κυβικά μέτρα.

Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό «οικόπεδο δώδεκα», του οποίου την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», η ίδια που ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ. Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, υποστήριξε ότι μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, στη διαχείριση των κοιτασμάτων φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα η διεκδίκησή τους και από το Λίβανο, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων του με το Λίβανο, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Κύπρος, που κατέληξε ήδη σε συμφωνία με την Αίγυπτο όσον αφορά στην οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο για το ίδιο θέμα, ενώ πληροφορίες του ΡΙΚ από πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι η Κύπρος διεξάγει συνεχείς διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες όμως προσκρούουν σε τεχνικά εμπόδια, που πηγάζουν από την απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου στο Ισραήλ.

Η Κύπρος επιδιώκει να υπογράψει ταυτόχρονα με όλες τις γειτονικές της χώρες συμφωνία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έστω κι αν μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

ZENITH