Skip to main content

Εντυπωσιαμένος από την πρόοδο ο σκληρός της τρόικας

Την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του μνημονίου εκφράζει ο επικεφαλής των ελεγκτών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για το ΄α εξάμηνο ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Την ικανοποίησή του για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου εκφράζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο  επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για το πρώτο εξάμηνο βρίσκεται πάνω από τους αρχικούς στόχους, ενώ τα έσοδα αυξάνονται, αν και με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, ο σκληρός της τρόικας δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος» από την έως τώρα πρόοδο του μνημονίου, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για πιο δυναμικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά έσοδα το δεύτερο εξάμηνο.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο το μνημόνιο να γυρίσει «μπούμερανγκ», με τα μέτρα λιτότητας να επιβαρύνουν την ύφεση και τον πληθωρισμό επιδεινώνοντας και τα δημοσιονομικά έσοδα, ο Σ.Ντερούζ υπογραμμίζει πως στόχος είναι να  αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Αναφορικά με την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, ο Ντερούζ δηλώνει αντίθετος, λέγοντας πως «δεν είναι σοφό να αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν». Μάλιστα, όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο εκτιμά ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αναλογία 5 προς 1, διευκρινίζοντας όμως πως η τρόικα ζητά «αλλαγές και όχι απολύσεις».

Στο ζήτημα της ΔΕΗ, ο αξιωματούχος υπογραμμίζει πως υπάρχουν και άλλα σενάρια για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς εκτός από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας όμως πρέπει να «συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παραγωγοί στην αγορά».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου, ο  Ντερούζ χαρακτήρισε το ζήτημα του Ασφαλιστικού δύσκολη μεταρρύθμιση που προχωρά όμως «επιτυχημένα».

ZENITH