Skip to main content

Έως και 200 δισ. μπορεί να φτάσει η βοήθεια

Το αντίτιμο όμως θα είναι πολύ σκληρό με ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού και την ...εξαφάνιση πολλών κεκτημένων.
Θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο ποσό βοήθειας που έχει δοθεί στα παγκόσμια χρονικά. Οι πιθανότητες είναι να φτάσει ακόμα και στα 200 δισ. ευρώ. Γιατί, στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της μέσα στην επόμενη τριετία. Κι επειδή θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έως τότε η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ξανά δανεισθεί κεφάλαια από τις αγορές, το ποσό αυτό θα κληθούν να το καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Χθες, ο κ. Στρος Καν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους Γερμανούς πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ένα ποσό της τάξης των 100 - 120 δισ. ευρώ.

Αργότερα, όμως, έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές οφειλές ενδεχομένως να φτάνουν στα 150 δισ. ευρώ. Και το βράδυ, πρωτοτέθηκε το ενδεχόμενο να φτάνουν στα 200 δισ. Τελικώς, η διαβεβαίωση που φέρεται να δίνεται είναι πως, όποιο κι αν είναι το ποσό, θα καλυφθεί. Με μια διαφορά. Το αντίτιμο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η χώρα θα είναι πολύ σκληρό. Λέγεται ότι τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν θα είναι τα σκληρότερα που έχουν ληφθεί ποτέ, με καταργήσεις επιπλέον μισθών, επιδομάτων κι όχι μόνο.

Κατά συνέπεια, 13ος και 14ος μισθός θα πρέπει να θεωρούνται μάλλον παρελθόν, τουλάχιστον με τη σημερινή του μιορφή, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα.

ZENITH