Skip to main content

Έως και 40 % η ανεργία στους νέους

Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες υποβαθμισμένες εργασιακά περιοχές της χώρας. Ένας στους τρεις νέους κάτω των 24 ετών σήμερα είναι άνεργος.
Ένας στους τρεις νέους κάτω των 24 ετών σήμερα είναι άνεργος. Το χειρότερο; Η αναλογία αυτή είναι ο μέσος όρος. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου είναι πολύ πιο επιβαρυντική για τους νέους ανθρώπους με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη γενιά του ενεργού εργασιακού πληθυσμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η αναλογία αυτή φτάνει ακόμα και στο 1 προς 4. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το 25% των νέων ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη κι όχι μόνο είναι χωρίς καμία απασχόληση. Μάλιστα, αν στον «κανόνα» αυτό προστεθούν κι όσοι ουσιαστικά υπο-απασχολούνται, τότε το ποσοστό αυτό αυξάνει δραματικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για ένα 40%.

Υπάρχουν περιοχές, τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στην Θεσσαλονίκη, όπου το συγκεκριμένο ύψος αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα, η οποία προκαλεί - υπόγειες ακόμα - διεργασίες στην κοινωνία. Ο απόλυτος αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα αυξάνει πλέον με ταχύτατους ρυθμούς  με το γενικό ποσοστό να έχει φτάσει τον Μάρτιο στο 11,6%. Σε σχέση με το περσινό μονοψήφιο ποσοστό, η εξέλιξη αυτή μόνο ...ενθουσιασμό δεν προκαλεί. Το μεγάλο στοίχημα για την απασχόληση στη χώρα μας, ωστόσο, θα κριθεί το καλοκαίρι. Αν την περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των εργαζομένων στη χώρα μας αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω της εποχικής δραστηριότητας στο τουρισμό, παραμείνει φέτος καλυμμένος, τότε η κατάσταση θα είναι όντως τραγική.

ZENITH