Skip to main content

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αυξάνονται οι καταναλωτές φυσικού αερίου, συνεχίζονται οι προσφορές

Χαμηλότερη η τιμή φυσικού αερίου το χειμώνα σε σχέση με το πετρέλαιο εκτιμά ο διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Μπακούρας.
Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δυναμικά επεκτείνεται το δίκτυο στην πόλη, καθώς μέχρι  το τέλος Αυγούστου 2009 οι  πελάτες της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 124.757, ενώ αναμένεται το 2013 να ανέλθουν σε 199.000. Παράλληλα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για σύνδεση σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου εντός του 2009. Οσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου, που πέρυσι ήταν αυξημένες για φέτος, εκτιμάται ότι  σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς  τιμές των πετρελαιοειδών η τιμή του φυσικού αερίου θα  είναι ανταγωνιστική κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών σε σύγκριση με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων και ειδικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.  Ειδικά από τον μήνα Οκτώβριο όπου πρόκειται να ξεκινήσει η μεγάλη κατανάλωση από τους οικιακούς χρήστες.


Αυτές είναι συνοπτικά οι εξελίξεις στο χώρο του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα  στοιχεία που έδωσε στη Voria.gr o  διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Μπακούρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του η  κατανάλωση  φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη από 169 εκ. κυβικά το 2008 αναμένεται να ξεπεράσει τα 323 εκ. κυβικά το έτος 2013, καλύπτοντας όλους τους δυνατούς τομείς κατανάλωσης (οικιακό, τριτογενή, βιομηχανία).
    Η διείσδυση του φυσικού αερίου θεωρείται από τον κ. Μπακούρα ικανοποιητική σε ότι αφορά την οικιακή χρήση για θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανόδου στον τομέα του κλιματισμού και της συμπαραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα προσφέρονται οι κατάλληλες κλιματολογικές και ενεργειακές συνθήκες για να διαδοθούν ευρέως οι νέες χρήσεις.

ΕΤΟΣ    ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΕΡΙΟΥ(εκ. Nm3)    ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

2008    168,8                                                            116.850
2009    202,0                                                            137.378
2010    246,7                                                            152.943
2011    275,2                                                             168.402
2012    303,6                                                            183.803
2013    323,3                                                            199.144

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟ 2009

Η ανοδική πορεία των συμβολαίων με την επίτευξη ενός σημαντικού αριθμού συνδέσεων και η αύξηση των πωλήσεων επικυρώνουν την προοδευτική  πορεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κατά τον κ Μπακούρα. Έτσι, οι πωλήσεις του φυσικού αερίου κατά την διάρκεια του 1ου εξαμήνου 2009 ανέρχονται σε 116,7 εκατ. κυβικά μέτρα σημειώνοντας αύξηση 20,34% ως προς το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο αριθμός των υπογεγραμμένων συμβολαίων ανήλθε σε 6.306 ενώ το σύνολο των υπογεγραμμένων συμβολαίων με νοικοκυριά για χρήση αυτόνομης οικιακής θέρμανσης, κουζίνας και παραγωγής ζεστού νερού ανέρχεται σε 113.943. Μόνο το μήνα Ιούνιο 2009 υπογράφτηκαν 1.355 νέα συμβόλαια. Η σημαντική αυτή αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ενώ παράλληλα αυξανόμενη είναι και η διείσδυση στις εμπορικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, φούρνοι, ξενοδοχεία κτλ).

170 ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην βιομηχανία παρουσίασε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με σημαντική συμμετοχή της ΕΠΑ στο κόστος των συνδέσεων αλλά και με συστηματική προσέγγιση των ενδιαφερομένων πελατών για την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της χρήσης του φυσικού αερίου. Σήμερα τροφοδοτούνται συνολικά 43 βιομηχανίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.


Επίσης, 177 μεγάλοι καταναλωτές όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κλινικές, βιοτεχνίες, εμπορικά κέντρα κτλ έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόσφατα συνδέθηκαν στο δίκτυο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης (Τούμπα), η Κλινική Στασινόπουλος κτλ.

ΔΙΚΤΥΟ

Στους 21 δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του νομού Θεσσαλονίκης, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης παρέλαβε, κατά την ίδρυσή της, το δίκτυο φυσικού αερίου το οποίο κατασκευάσθηκε από την ΔΕΠΑ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄90 και το οποίο αποτελείται από αγωγούς χάλυβα (19 bar) και πολυαιθυλενίου (4 bar).
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις βάση της αδείας για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου.
Έως και το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν κατασκευαστεί 921 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου [119 χλμ.  αγωγών χάλυβα (μέση πίεση - 19 bar) και 802 χλμ. αγωγών πολυαιθυλενίου (χαμηλή πίεση - 4 bar)], καλύπτοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τα πολεοδομικά συγκροτήματα των 21 δήμων, επισημαίνει.
Το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει συνέχεια στην ανάπτυξη του δικτύου και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δικτύου σε νέους δήμους όπως Εχεδώρου, Θερμαϊκού, Πεύκων και Αγίου Παύλου, αλλά και στην κάλυψη μεγαλύτερου μήκους οδών σε ήδη τροφοδοτημένους δήμους ανάλογα με τη ζήτηση.

707  ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο του 2009 με επιτυχία την τρίτη φάση του προγράμματος συνδέσεων δημοτικών και δημόσιων κτιρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου με την παράλληλη αντικατάσταση των παλαιών καυστήρων πετρελαίου, αναφέρει.
Το πρόγραμμα , υπενθυμίζει οτι ξεκίνησε το 2006 με κοινή πρωτοβουλία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Εσωτερικών και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Γ’ Κ.Π.Σ., το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και στην συνέχεια να πραγματοποιήσουν την σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον έχουν την δυνατότητα σύνδεσης.
Με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι Αμπελοκήπων, Εύοσμου, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Πυλαίας, Θέρμης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου, Πανοράματος, Αγ.Αθανασίου, Πολίχνης, Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης ενέταξαν στο πρόγραμμα και συνέδεσαν συνολικά πάνω από 364 σχολικά κτίρια του ευρύτερου δημοσίου τομέα, τονίζει.

Το σύνολο των κτιρίων ανέρχεται σε πάνω από 707 με αποτέλεσμα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να συμβάλει πλέον, όπως τονίζει, σημαντικά στο δημόσιο τομέα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της διαχείρισης των εξόδων θέρμανσης και τη συνολική βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης μέσω της μείωσης των ρύπων.
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης όμως δεν σταματά εδώ. Σχεδιάζει και επεκτείνει το δίκτυο με βασικό κριτήριο την σύνδεση των ενεργοβόρων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και σε συνεργασία με τους δήμους και τις αρμόδιες κρατικές αρχές εντάσσει τις συνδέσεις τους σε νέες δράσεις μέσω των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Μας ενημερώνει ότι μέχρι τέλος του 2009 αναμένεται να συνδεθούν 100 τουλάχιστον νέα κτίρια (σχολικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, δημαρχεία κτλ) τόσο σε δήμους που θα συνδεθούν πρώτη φορά με το δίκτυο, όσο και σε ήδη τροφοδοτημένους δήμους όπου αναπτύσσεται το δίκτυο της ΕΠΑ και  κατασκευάζονται νέα κτίρια.
Επιπλέον η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποστείλει προσφορές σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ Δ6/Β/14826, ΦΕΚ 1122/17.6.2008, για τα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) είναι υποχρεωτική η υποκατάσταση της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ

Ο κ. Μπακούρας επισημαίνει ότι η επέκταση του δικτύου από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης γίνεται βάση της ζήτησης που υπάρχει από τους κατοίκους και με γνώμονα την κάλυψη όσο δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα κατά τόπους Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος.

ΟΦΕΛΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του  φυσικού αερίου κατά τον κ. Μπακούρα είναι ότι  στο σπίτι παρέχει ευκολία, αυτονομία, ασφάλεια και οικονομία. «Με την μόνιμη και σταθερή παροχή του, κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει θέρμανση χωρίς εξαρτήσεις, μαγείρεμα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.
    Τα βασικά οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα είναι :
o    Οικονομία: συγκρινόμενο διαχρονικά με τις τιμές άλλων μορφών ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα, κλπ). Επιπλέον εξασφαλίζεται υψηλότερη απόδοση καύσης και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες, κ.λπ.).
o    Καλύτερη διαχείριση: άμεση γνώση της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί, μέσω της καταγραφής του μετρητή, και πληρωμή μόνο για την ποσότητα αυτή.
o    Εύχρηστο: άμεσα διαθέσιμο σε όλους τους χώρους χρήσης, με σταθερή και μόνιμη παροχή, χωρίς την ανάγκη παραγγελίας και δεξαμενής αποθήκευσης. Εύκολη και απλή εγκατάσταση εξοπλισμού με καθαριότητα και οικονομία χώρων.
o    Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: δεν παράγεται τέφρα κατά την καύση του και με σωστή λειτουργία και τακτική συντήρηση εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών χρήσης.
o    Ασφάλεια: Οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές του Τεχνικού Κανονισμού Εσωτερικών Εγκαταστάσεων που εφαρμόζεται, εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.
o    Οικολογικό: η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα, ούτε παράγει ενώσεις θείου, που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης. Εξασφαλίζεται έτσι η χρήση ενός καθαρού καυσίμου, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους.
o    Πρακτικό: οι νέου τύπου συσκευές (επίτοιχοι λέβητες) παρέχουν τη δυνατότητα για ιδιαίτερες λύσεις εγκατάστασης (όπως περιπτώσεις ανακαινίσεων, αυτονομήσεων, κλπ), οι οποίες θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με τη χρήση άλλων καυσίμων».

Ο κ. Μπακούρας σημειώνει ότι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύνδεση με το φυσικό αέριο, γίνεται προγραμματισμός δωρεάν τεχνικής επίσκεψης από υπάλληλο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η καταγραφή των αιτήσεων που θα οδηγήσει στην επέκταση του δικτύου στις γειτονιές της πόλης. Ειδικά για τις παρακάτω περιοχές ισχύουν φέτος μειωμένα τέλη σύνδεσης κατά 50% στα δημοτικά διαμερίσματα :  Σίνδου, Καλοχωρίου, Ασβεστοχωρίου,  Περαίας και δήμο Πεύκων – περιοχή Ρετζίκι και δήμο Ευκαρπίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για σύνδεση σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου εντός του 2009.
Ειδικότερα από την 18/05/2009 τροποποιήθηκε η διαδικασία καταβολής των τελών σύνδεσης, που πραγματοποιείται πλέον με την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής εγκατάστασης αρμοδιότητας ΕΠΑ (και όχι με τη σύναψη του Συμβολαίου) - «0% προκαταβολή στα τέλη σύνδεσης». Αυτό, όπως εξηγεί σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος εφόσον δεν καταβάλει προκαταβολικά το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά όταν πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει το αέριο.  Η προσφορά αυτή ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πελατών, τονίζει καταλήγοντας ο κ Μπακούρας.

ZENITH