Skip to main content

Επαναπατρισμός (μικρών) κεφαλαίων τον τελευταίο μήνα

Μπορεί στο πεντάμηνο το σύνολο των καταθετικών κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα μας να έφτασαν στα περίπου 16 δισ. ευρώ, όμως νεότερες πληροφορίες από την ΤτE αναφέρουν ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά
Μπορεί στο πεντάμηνο το σύνολο των καταθετικών κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα μας, για μεγαλύτερη... ασφάλεια, να έφτασαν στα περίπου 16 δισ. ευρώ, όμως νεότερες πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδα αναφέρουν ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά παρατηρείται μια τάση επαναπατρισμού, που καλλιεργεί ελπίδες.

Συγκεκριμένα, από τα πρώτα στοιχεία που καταφτάνουν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας από τις εμπορικές τράπεζες, προκύπτει ότι περί τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στη χώρα τις τελευταίες 30 μέρες, γεγονός το οποίο κρίνεται και είναι αισιόδοξο.

«Αρκεί να μην είναι συγκυριακό», προσθέτουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα οποία παρακολουθούν τη συγκεκριμένη ροή, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι αυτό που υποστηρίζεται και πάλι από τα ίδια τραπεζικά στελέχη πως «ό,τι ήταν να φύγει, έφυγε».

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι σε διάστημα μικρότερο ουσιαστικά των 5 μηνών έφυγε από τη χώρα το περίπου 7% των συνολικών της καταθέσεων αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το αίσθημα ρευστότητας κι ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα όλο αυτό το διάστημα.

ZENITH