Skip to main content

Επανεκλογή Σαμαρά βλέπει η Gοldman Sachs

Η τράπεζα δίνει πιθανότητα κοντά στο 43% για τον Αντώνη Σαμαρά να ωφεληθεί στην εκλογική αναμέτρηση από την πρόσφατη μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Αντίθετα αρνητικά επιδρά η δημοσιονομική α

Πολλές πιθανότητες επανεκλογής του Αντώνη Σαμαρά προβλέπει η Gοldman Sachs, μέσω ενός μοντέλου πρόβλεψης αποτελεσμάτων που δημιούργησε η τράπεζα για να προβλέπει τα αποτελέσματα των εκλογών στη βάση των οικονομικών επιδόσεων.

Συγκεκριμένα, δίνει πιθανότητα κοντά στο 43% για τον Αντώνη Σαμαρά να ωφεληθεί στην εκλογική αναμέτρηση από την πρόσφατη μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο Ντέιβιν Κάμερον, αλλά και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι, έχουν πιθανότητες να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην κάλπη από ό,τι δείχνουν δημοσκοπήσεις. «Κι αυτό γιατί καθένας απ΄ αυτούς θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες μειώσεις στους δείκτες της ανεργίας και του πληθωρισμού», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Λάσε Χολμποελ Νίλσεν.

Μελετώντας τη σχέση μεταξύ οικονομικών εξελίξεων και των προοπτικών επανεκλογής των κυβερνητικών σχημάτων, ο Νίλσεν θεωρεί ότι ο παράγοντας που επιδρά περισσότερο, είναι η εικόνα που έχουν οι ψηφοφόροι για την οικονομία τους. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας, όλα ενισχύουν τις πιθανότητες μιας κυβέρνησης.

Αντίθετα αρνητικά επιδρά η δημοσιονομική ανηθικότητα, ενώ μικρή επίδραση έχουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Τα καλά νέα για τις κυβερνήσεις είναι ότι, καθώς οι υφέσεις αποτελούν παρελθόν, κατά μέσο όρο, οι οικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη του κανονικού πιθανότητα επανεκλογής για τις κυβερνήσεις φέτος, σημειώνει η Goldman.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής (σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις) έχουν τόσο ο Ν. Κάμερον όσο και οι Μ. Ραχόι και Π. Κοέλιο.

Συνολικά οι κυβερνήσεις σε Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν -κατά μέσο όρο- πιθανότητα 58% να επανεκλεγούν.
 

ZENITH