Skip to main content

Επάνοδο στην κερδοφορία για Sonae Sierra

Επάνοδο στην κερδοφορία παρουσίασε το α΄ εξάμηνο του 2010 η Sonae Sierra, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει αρκετά εμπορικά κέντρα και στην Ελλάδα.
Επάνοδο στην κερδοφορία παρουσίασε το α΄ εξάμηνο του 2010 η Sonae Sierra, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει αρκετά εμπορικά κέντρα και στην Ελλάδα.

Η Sonae Sierra, με ειδίκευση στην κατασκευή εμπορικών κέντρων σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσίασε ένα συνολικό καθαρό κέρδος των € 648 000 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010, σημειώνοντας  αύξηση κατά 101%, δεδομένου ότι η εταιρεία παρουσίασε αρνητικό αποτέλεσμα των € 94,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η θετική μεταβολή των συνολικών καθαρών κερδών αποδίδεται από την εταιρία  στην αξία που δημιουργείται στην αγορά ακινήτων, που είναι σαφώς υψηλότερη από το προηγούμενο έτος, λόγω της μικρότερης αύξησης των κεφαλαιακών αποδόσεων (yields) εντός του 2010 στην Ευρώπη.

Τα άμεσα έσοδα από επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της αύξησης του χαρτοφυλακίου με τα εγκαίνια των LOOP5 στη Γερμανία και ManauaraShopping στη Βραζιλία εντός του 2009, και του LeiriaShopping στην Πορτογαλία μέσα στο 2010.

Τα EBITDA αυξήθηκαν το 2009 κατά 10% και ανήλθαν σε €57,9 εκατ., συγκριτικά με € 52,6 εκατ. που παρουσιάστηκαν στο 1ο εξάμηνο του 2009.

Το ποσοστό πληρότητας (Occupancy Rate) του χαρτοφυλακίου παρέμεινε σε υψηλά και σταθερά επίπεδα, με αξία της τάξεως του 96,3% στο τέλος του Ιουνίου 2010. Το χαρτοφυλάκιο της Sonae Sierra παρουσίασε θετικές επιδόσεις, με τις πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 6,6% (+1,5%, σε συγκρίσιμα μεγέθη) στην Ευρώπη και 19,2% (8,8%, σε συγκρίσιμα μεγέθη) στη Βραζιλία, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Μέθοδος Αποτίμησης

Η Εταιρεία υπολογίζει κατ’ αρχήν την απόδοσή της βάσει των μεταβολών της Καθαρής Παρούσας Αξίας Ενεργητικού (NAV) συν τα διανεμηθέντα μερίσματα. Η Εταιρεία υπολογίζει την NAV της, βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών που δημοσίευσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα), μέλος της οποίας είναι η Sonae Sierra.
Βάσει αυτής της μεθόδου, την 30η Ιουνίου 2010, η NAV της Sonae Sierra ανήλθε σε €1,25 δισ., αύξηση 1,8%, συγκριτικά με την αξία που καταγράφηκε στο τέλος του 2009.

Εγκαινιάσθηκε ένα εμπορικό κέντρο ενώ δύο ακόμη είναι υπό κατασκευή

Η στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης της Sonae Sierra συνεχίζεται, αν και η Εταιρεία προσάρμοσε χρονικά το πρόγραμμα ανάπτυξης της, σε στενότερη συνάρτηση με τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και στην αγορά λιανικής.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, στην Πορτογαλία, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανακαίνιση του AlbufeiraShopping (Algarve), και εγκαινιάστηκε το LeiriaShopping (Leiria) με 100% του GLA (Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια), έκταση που έχει ήδη διατεθεί προς ενοικίαση. Εκπροσωπώντας μια επένδυση € 79 εκατ., το εμπορικό κέντρο καλωσόρισε περισσότερους από 120 χιλιάδες επισκέπτες κατά τις πρώτες τέσσερις μόνο ημέρες λειτουργίας, γεγονός που αποτελεί απόδειξη των θετικών επιδράσεων που αναμένεται να έχει στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τις προσδοκίες και τις μελλοντικές επιδόσεις του.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010, η Εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη δύο νέων εμπορικών κέντρων, και έχει σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης ακόμα 8 έργα στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βραζιλία.
Στην Ιταλία, κατά την τρέχουσα περίοδο, η Εταιρεία ασχολείται με την κατασκευή του Le Terrazze, στην περιοχή Λα Σπέτσια, του οποίου τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον τρίτο τρίμηνο του 2011. Το εν λόγω έργο αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους €125 εκατ., με 50% του GLA (Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια) να έχει ήδη ενοικιασθεί. Τέλος, στη Βραζιλία η Sonae Sierra Brazil ξεκίνησε την κατασκευή του Ubêrlandia Shopping, επένδυση ύψους €62 εκατ., το οποίο έχει προγραμματιστεί για να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2011.

Πέντε νέα βραβεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010

Η Sonae Sierra έλαβε πέντε βραβεία - τρία εθνικά και δύο διεθνή - κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, που έρχονται να συμπληρώσουν τα άλλα 85 βραβεία που έχει συλλέξει η εταιρεία στα 21 χρόνια δραστηριότητας.
Για το δεύτερο κατά σειρά έτος, η εταιρεία διακρίθηκε στο European Risk Management Awards, μια πρωτοβουλία του βρετανικού περιοδικού Strategic Risk, που επιβραβεύει τις καλύτερες και πιο καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπισης κινδύνων. Το βραβείο, στην κατηγορία «Καλύτερος Έλεγχος Περιβαλλοντικού Κινδύνου» αναγνωρίζει την δέσμευση της Sonae Sierra να είναι ο καλύτερος ειδικός στα βιώσιμα εμπορικά κέντρα.
 Σε μια ακόμα διεθνή αναγνώριση, το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων (ICSC) επιβράβευσε τη Sonae Sierra για την ανακαίνιση του εμπορικού κέντρου Valecenter (Ιταλία) στην κατηγορία «Ανακαίνιση & Επέκταση», στο πλαίσιο των φετινών βραβείων «ICSC European Shopping Centre Awards».
Σε εθνικό επίπεδο, Sonae Sierra βραβεύτηκε ως «Best Developer of the Year», στην κατηγορία Real Estate, στο πλαίσιο των Construir Awards 2010. Τα βραβεία της εφημερίδας Construir, ένα από τα πιο έγκυρα έντυπα του κλάδου, επέλεξαν την εταιρεία με την καλύτερη απόδοση το 2009, σε τομείς όπως η Αρχιτεκτονική, η Μηχανική, οι Κατασκευές και το Real Estate.
Επίσης, στην ίδια διοργάνωση, η εταιρεία διακρίθηκε ως «Best Office Building» για το 2009, με το Colombo Oriente Tower, που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία που αποτελείται από την Caixa Geral de Depósitos Group, την Iberdrola Imobiliária, της ING Real Estate και της Sonae Sierra.
Επίσης, το Centro Colombo, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Sonae Sierra στην Πορτογαλία, βραβεύθηκε ως το «Καλύτερο Εμπορικό Κέντρο» στα Βραβεία Hipersuper 2010. Στα οκτώ εμπορικά κέντρα που ήταν υποψήφια για το βραβείο περιλαμβάνονταν και άλλα δύο εμπορικά κέντρα της Sonae Sierra, το Centro Vasco da Gama και το NorteShopping.  Τα δύο αυτά εμπορικά κέντρα αποτελούν σημείο αναφοράς της περιοχή τους χάρη στον δυναμισμό, την ποικιλία και την ποιότητά που διαθέτουν.
Sonae Sierra

Η Sonae Sierra, www.sonaesierra.com, είναι διεθνής εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, με πάθος να φέρει καινοτομία και ενθουσιασμό στον τομέα των εμπορικών-ψυχαγωγικών κέντρων. Η εταιρεία διαθέτει 51 εμπορικά κέντρα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βραζιλία με συνολική μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια (GLA) η οποία υπερβαίνει τα 2 εκατ. m2. Η Εταιρεία έχει επίσης παρουσία στην Κολομβία από τον Ιούνιο του 2010. Η Sonae Sierra διαθέτει σήμερα 2 εμπορικά κέντρα στη φάση της κατασκευής και 8 νέα έργα σε διάφορες φάσεις ολοκλήρωσης στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βραζιλία. Το 2009 τα εμπορικά  κέντρα της εταιρίας  υποδέχθηκαν πάνω από 436 εκ. επισκέπτες.

ZENITH