Skip to main content

Έπεκταση των μέτρων για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα του «ιού του Δυτικού Νείλου» που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα του «ιού του Δυτικού Νείλου» που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες και τα μέτρα πρόληψης για τον ιό.

Στη συνάντηση των διευθυντών των υπηρεσιών αιμοδοσίας από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας εξειδικεύθηκαν οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το ΕΚΕΑ και αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του αίματος στο πλαίσιο την προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πυρετού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνυσης (ΣΚΑΕ), κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, τα μέτρα κινούνται σε 2 ενότητες. Η πρώτη αφορά την ενημέρωση των κέντρων αιμοδοσίας για τις προφυλάξεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός μέσω των μεταγγίσεων αίματος. 

Έτσι, δεν θα γίνονται δεκτοί από τα κέντρα αιμοδοσίας για 25 μέρες όσοι έχουν επισκεφθεί τις περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί τα κρούσματα του ιού όπως η Λάρισα, η Κατερίνη, η Βέροια, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά.

Παράλληλα, δεν θα γίνονται δεκτά για αιμοδοσία άτομα που έχουν νοσήσει πιθανόν από τον ιό και τα οποία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα για τουλάχιστον 120 μέρες.

Για να εξασφαλιστεί πάντως επάρκεια για τις μεταγγίσεις, είπε, θα ζητηθεί η συνδρομή του στρατού για επιπλέον αιμοδοσίες.

Τέλος, πέντε με δέκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται να καταγράφονται καθημερινά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε λόγω των καιρικών συνθηκών θα εξαφανιστούν τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου.

Διευκρινίσεις ΥΥΚΑ για την αναστολή αιμοληψιών

Με αφορμή δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου αναφορικά με την αναστολή αιμοληψιών βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε μονάδες αίματος.

- Τα Κέντρα Αίματος και οι εποπτευόμενες από αυτά Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το ΥΥΚΑ, το ΕΚΕΑ και μεταξύ τους για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που προκύπτουν.

- Ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται κάτω από ειδική εποπτεία και αιμοεπαγρύπνιση όπου δηλώνεται έλλειψη αίματος αντιμετωπίζεται με άμεσες ενέργειες το πρόβλημα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές.

- Παράλληλα από τη Δευτέρα 23/8/2010 θα ξεκινήσει ο έλεγχος των μονάδων που είχαν συλλεγεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας που βρίσκονταν σ’ αυτές τις περιοχές.

- Τέλος το ΥΥΚΑ έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, αναμένονται στο ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για το μοριακό έλεγχο των περίπου 2.000 μονάδων αίματος που έχουν συγκεντρωθεί από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

ZENITH