Skip to main content

Επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας

Έμφαση σε επενδύσεις και ποιότητα δίνει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, σύμφωνα με όσα δήλωσε o πρόεδρος της κ. Παύλος Μίχας στη Voria.gr.

Δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, τόσο γιατί ξεκινά απτόητος το νέο πενταετές επενδυτικό του πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, όσο και γιατί οι πωλήσεις του το 2009 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 25%. Τη θετική αυτή εικόνα σκιαγραφεί στη Voria.gr ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Παύλος Μίχας, o οποίος σπεύδει να συμπληρώσει ότι ο συνεταιρισμός ήδη έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των εγκαταστάσεων στο 8ο χλμ. Άρτας - Γραβιάς, στην κατασκευή εργοστάσιου διαχείρισης ζωικών αποβλήτων και μονάδας βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων, νέους ψυκτικούς θαλάμους, αυτόματο τεμαχισμό και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.


Όσον αφορά στις νέες επενδύσεις που προγραμματίζει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, αναφέρει ότι αφορούν στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των πτηνοτροφίων, με προϋπολογισμό που θα κυμανθεί από 8-10 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εγγειοβελτιωτικού οργανικού λιπάσματος. Το λίπασμα θα παρέχεται σε πολύ χαμηλή τιμή στους παραγωγούς-αγρότες της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη, δρομολογείται η ίδρυση μιας ακόμη μονάδας ζωοτροφών, προϋπολογισμού 7- 8 εκατ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση των μελών του συνεταιρισμού. Μέσω των επενδύσεων ο κ. Μίχας επισημαίνει ότι επιδιώκεται αξιοποίηση όλων των προϊόντων και υποπροϊόντων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τον συνεχή εκσυγχρονισμό των μονάδων της.


Ο κ. Μίχας τόνισε ότι στόχος της διοίκησης του Συνεταιρισμού είναι η επίτευξη ακόμα υψηλότερων αποτελεσμάτων, η διασφάλιση των εισοδημάτων των πτηνοτρόφων της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος  και φυσικά η κατοχύρωσή του στην πρωτοπορία των εξελίξεων του κλάδου.


 Η ανοδική πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη κατά τον κ. Μίχα, τα οποία χαρακτηρίζει πολύ ικανοποιητικά, καθώς οι πωλήσεις του το 2009 ανήλθαν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ,  έναντι 60 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ τα κέρδη του προσέγγισαν τα 8 εκατ. ευρώ, τα οποία διανεμήθηκαν  στα 150 μέλη του. Από τις πωλήσεις το 7% εξάγεται σε βαλκανικές χώρες, Ισραήλ και Κύπρο. Οι πωλήσεις του συνεταιρισμού εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρήση θα ανέλθουν σε 85 εκατ. ευρώ.


Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας διαθέτει:
- Δυνατότητα παραγωγής 15.000.000 πουλερικών το χρόνο.
- Ιδιόκτητο Πτηνοσφαγείο με δυνατότητα σφαγής 6.000 πουλερικών την ώρα.
- Ιδιόκτητα Εκκολαπτήρια με δυνατότητα εκκόλαψης 12.000.000 νεοσσών το χρόνο.
- Ιδιόκτητο Φυραματοποιείο με δυνατότητα παραγωγής 60.000 τόνων φυράματος το χρόνο.


Ο κ. Μίχας επισημαίνει ότι ο συνεταιρισμός δημιούργησε πλέον ένα ισχυρό brand «Κοτόπουλα Άρτας» στην ελληνική αγορά που αποτελεί συνώνυμο της υψηλής ποιότητας. Το κοτόπουλα Άρτας φέρουν πάντοτε το ειδικό καρτελάκι ή τη σφραγίδα σήμανσης και ελέγχου με τις “υπογραφές” των αρμόδιων υπηρεσιών για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Όπως, ακριβώς, ορίζει η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα. Οι υψηλότατες ποιοτικές προδιαγραφές της παραγωγικής διαδικασίας για το κοτόπουλα Άρτας έχουν πιστοποιηθεί, σημειώνει, από εγκυρότατους διεθνείς οργανισμούς με ISO 9001, ενώ εφαρμόζεται και Σύστημα Διασφάλισης Υγιεινής, πιστοποιημένο κατά HACCP.


Η σφαγή και η τυποποίηση γίνονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, εγκεκριμένες από την Ε.Ε., με τα πιο σύγχρονα μέσα και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής σε όλα τα στάδια: ζύγιση, συσκευασία, αποθήκευση, ψύξη, τονίζει καταλήγοντας.

ZENITH