Skip to main content

Επενδύσεις 22,5 εκατ. ευρώ από την ISOMAT AE

Επενδύσεις 22,5 εκατ. ευρώ, εντός και εκτός Ελλάδος, προγραμματίζει για την τριετία 2010-2012 η βιομηχανία χημικών κονιαμάτων ISOMAT, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύ
Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 22,5εκατ. ευρώ, εντός και εκτός Ελλάδας, προγραμματίζει για την τριετία 2010-2012 η βιομηχανία χημικών κονιαμάτων Isomat AE. Όπως επισημαίνει στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙSOMAT κ. Στέφανος Τζιρίτης, παρά την κρίση συνεχίζει ακάθεκτη τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της με επίκεντρο την επέκταση της παραγωγικής παρουσίας της σε Σερβία και Ρουμανία και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η  ISOMAT θα μετατρέψει σε παραγωγικές τις εμπορικές εταιρίες που διαθέτει στη Σερβία και Ρουμανία, την Isomat Doo και την Isomat Romania αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη εμπορική θυγατρική που διαθέτει στη Βουλγαρία -την Isomat International EOOD- εξασφάλισε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Ο κ. Τζιρίτης αναφέρει ότι άρχισε η κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία σε ιδιόκτητο οικόπεδο έξω από το Βελιγράδι, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2010. Το εργοστάσιο στη Ρουμανία βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης, είναι προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. Στη Βουλγαρία η εμπορική εταιρία απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και νέους αποθηκευτικούς χώρους 2 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις επενδύσεις εντός συνόρων προγραμματίζει στην έδρα του ομίλου, στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση της μονάδας παραγωγής ρευστών, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζει να ολοκληρωθεί το 2011.
 
Ο Τζιρίτης ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος δεν ενδιαφέρεται να προβεί στην ίδρυση νέων θυγατρικών εταιριών στα Βαλκάνια ή αλλού, επικεντρώνοντας  στις υπάρχουσες. Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει ότι η εταιρεία παρακολουθεί και ενδυναμώνει την παρουσία της σε αραβικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ίδρυση νέων θυγατρικών.

Η φιλοσοφία της εταιρίας

Ο κ. Τζιρίτης  επισημαίνει ότι οι συνεχείς αναπτυξιακές επενδύσεις αποτελούν βασική αρχή της φιλοσοφίας της εταιρίας από την ίδρυσή της το 1980. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη τριετία, o όμιλος ISOMAT πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 11,5εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στην αγορά νέων οικοπέδων, μηχανολογικού εξοπλισμού και φορτηγών αυτοκινήτων καθώς και την επέκταση των αποθηκών και των logistics. Ανάμεσα σε αυτές τις επενδύσεις συγκαταλέγεται και η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής κονιαμάτων, επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και έχει αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρίας κατά 200%.

Για το αν επηρεάστηκε η Isomat από την κρίση, ο κ. Τζιρίτης επισημαίνει ότι επηρεάστηκε, αλλά μάλλον λιγότερο από τις άλλες εταιρίες του κλάδου. Την εξέλιξη αυτή την αποδίδει «στη σταθερή ενίσχυση της εξωστρέφεια της στις αγορές του εξωτερικού, στη συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και στο ότι διαθέτει μεγάλη γκάμα υλικών για τη συντήρηση και ανακαίνιση των υφιστάμενων κατασκευών, που είναι η νέα τάση στην οικοδομή μετά την έναρξη της κρίσης».

Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα της ISOMAT, καθώς ο κύκλος εργασιών το 2009 έκλεισε στα 32,5 εκατ. ευρώ , σημειώνοντας μείωση  8,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα κέρδη περιορίστηκαν σε 4,7εκατ. ευρώ το 2009, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ το 2008. Οι  εξαγωγές το 2009 αντιπροσώπευσαν το 20,7% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας όταν το 2008 αποτελούσαν το 23%.  Η Isomat σήμερα πραγματοποιεί εξαγωγές σε 29 χώρες και πάντα επιδιώκει εξαγωγικό άνοιγμα σε νέες αγορές, ενώ τελευταία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε αγορές της Μέσης Ανατολής, τονίζει ο κ. Τζιρίτης.

Ο κ. Τζιρίτης επισημαίνει ότι η Isomat ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης δόμησης, παράγοντας και προωθώντας προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και σε προσιτές τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. Σήμερα, ο κ. Τζιρίτης πιστεύει ότι η εταιρία αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες βιομηχανίες του κλάδου των δομικών χημικών και κονιαμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ότι η σταθερή παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργούν αξιοπιστία στους πελάτες.

 Εξάλλου, η Isomat ολοκληρώνει ένα ενδοεταιρικό re-engineering, που έχει ως στόχο να γίνει πιο παραγωγική και αποτελεσματική, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών και στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Όσον αφορά στα μέτρα της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ISOMAT πιστεύει ότι δείχνουν να είναι σε σωστό δρόμο, αλλά ο ίδιος αναμένει να υλοποιήσει αναπτυξιακά μέτρα, όπως ο νόμος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών ή ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Τα όποια αναπτυξιακά  μέτρα πιστεύει ότι θα οδηγήσουν σε αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, η οποία πλήττεται από  ύφεση.

ZENITH