Skip to main content

Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ από Goldair μέσα στο 2015

Στρατηγική συνεργασία με τους αυστριακούς σιδηροδρόμους - Κομβικός ο ρόλος του κέντρο logistics του ομίλου στη Σίνδου.


της Άννης Καρολίδου

Στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο της Goldair είναι η συνεργασία με τους αυστριακούς σιδηροδρόμους, τη Rail Cargo Austria. O ελληνικός όμιλος, μέσω της μεικτής Rail Cargo Logistics- Goldair, εταιρείας που συστάθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2014, εντός του 2015 πρόκειται να επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, για την ανάπτυξή της στο τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

Η Rail Cargo Logistics- Goldair, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής που θα ενώνει όλες τις χώρες μεταξύ Βόρειας Θάλασσας, Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου.

Σε αυτό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, κομβικό σημείο έχει το κέντρο που διαθέτει ο όμιλος της Goldair στη ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου δραστηριοποιούνται οι Goldair Cargo και Hellas Logistics. To κέντρο αυτό-  ποθήκες και διαχείριση εμπορευμάτων ( logistics)- συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με δυνατότητα ταυτόχρονης φορτοεκφόρτωσης δύο πλήρων συρμών 30 βαγονιών.  

O όμιλος της Goldair μπήκε στο 2015 έχοντας εγγράψει σημαντική ανάπτυξη κατά την περυσινή χρονιά, στους δύο κύριους κλάδους δραστηριοτήτων, δηλαδή στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων, το handling, όπως και στις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων (cargo) και τα logistics.

Σε 31 αεροδρόμια η Goldair Handling

O όμιλος το 2014 έδρεψε καρπούς από την άνοδο του τουρισμού, πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών στις τουριστικές δραστηριότητες κατά 15%, εξυπηρέτησε περί τα 20 εκατ. επιβατών, αύξησε το μερίδιό αγοράς στο αεροδρόμιο «Ε. Βενιζέλος» κατακτώντας ποσοστό 70%.

Στο handing, η Goldair, επέκτεινε τις συνεργασίες με σημαντικούς πελάτες και υπέγραψε νέες συνεργασίες με τις Air Armenia, Air Malta, Ellinair, Eurolot, GulfAir, Monarch, Singapore Airlines.

Eπίσης, πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή της, σαν ιδρυτικό μέλος, στη πανευρωπαϊκή συμμαχία ground.net  μαζί με τις Aeroground Munich και ΑΑS Zurich, ενώ όπως πληροφορείται η Voria.gr, σύντομα θα ανακοινωθεί και το όνομα της τέταρτης εταιρείας handling που θα ενισχύει τη συμμαχία.


Σημειωτέον, ότι μετέχοντας σε διεθνές consortium, εξυπηρετεί τρία αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσα στο 2014 η Goldair Handling, υπέγραψε συμφωνία με την ICAS για το αεροδρόμιο της Aντίς Αμπέμπα, ενώ η θυγατρική της στη Βουλγαρία πήρε άδεια λειτουργίας και σε τρίτο αεροδρόμιο, της Βάρνας, εκτός από Σόφια και Μπουργκάς, ενώ στη Κύπρου, εξυπηρετεί τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Συνολικά η Goldair δραστηριοποιείται σε 31 αεροδρόμια και απασχολεί 2.000 μονίμους εργαζομένους και 500 εποχικούς στην Ελλάδα, αλλά και 700 στο εξωτερικό.

Το δίκτυο αυτό αναμένεται να επεκταθεί τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στη διεθνή. Για το εσωτερικό, η Goldair είναι σε επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν προκηρύξει διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών handling, όπως π.χ με την Air France/KLM. Eκτός συνόρων, ενδιαφέρον για συνεργασίες υπάρχει από εταιρείες που επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα ( σε Μπουργκάς και Βάρνα), όπως οι  ΤUI, Transavia, Air Berlin κ. αλ.

Σταθερή ανάπτυξη σε μεταφορές και logistics

Στις μεταφορές, η Goldair Cargo αυξάνει σταδιακά και σταθερά το μερίδιό της παρότι η κρίση κλόνησε μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Σημειώνεται ότι το 2014 πέτυχε αύξηση των φορτίων που μετέφερε κατά 13%, ενώ ο τζίρος στις μεταφορές αυξήθηκε κατά 5%, διατηρώντας όλες τις θέσεις εργασίας.

Η ενοποιημένη δραστηριότητα στο cargo υπολογίζεται το 2014 στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ, βάσει της ενοποίησης της προηγούμενης χρονιάς στις μεταφορές και τα logistics.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η παραπάνω μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου  έχει επεκταθεί στον τουρισμό αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Goldair αντιπροσωπεύει πάνω από 25 ξένες αεροπορικές εταιρείες στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, εισήλθε στην αγορά της ναυτιλίας, του ιατρικού τουρισμού, δραστηριοποιείται στη διοργάνωση συνεδρίων, ενώ στις ΑΠΕ, με την Goldeco, έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων με συνολική ισχύ 4,5 MW. Mπήκε στα φωτοβολταϊκά, προετοιμάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού στο νομό Σερρών και αναπτύσσει μία μονάδα βιοαερόυ στο νομό Τρικάλων, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τρίτους.

Business Story
Off

ZENITH