Skip to main content

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για την επόμενη πενταετία

Σε 36,5% ανέρχεται ο βαθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Στη διεύρυνση του δικτύου της σε άλλους 7 δήμους προχωρά η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει στη Voria ο Διευθυντής Εμπορικώ
Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης την ερχόμενη πενταετία για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και την εγκατάσταση μετρητών, ενώ ο βαθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου στο νομό Θεσσαλονίκης  ξεπέρασε στο τέλος του 2009 το 36,5%, καλύπτοντας 21 δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Voria.gr ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων  κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει την επόμενη πενταετία μεταξύ άλλων επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης 4 bar, κατά 195 χλμ. Από τα 195 χλμ τα 85 χλμ. αφορούν στην τροφοδότηση νέων δήμων και την αύξηση της αντίστοιχης κάλυψης, προς εξυπηρέτηση κατά το δυνατό, περισσότερων καταναλωτών. Από το 2010 θα εκτελεστούν οι εργασίες για την τροφοδότηση του Δήμου Εχεδώρου (Δ.Δ. Σίνδου, Δ.Δ. Καλοχωρίου, Περιοχή Διαβατά - Εργατικές Κατοικίες), Θερμαϊκού (Δ.Δ. Περαίας), Χορτιάτη (Δ.Δ. Ασβεστοχώρι), Πεύκων (περιοχή Ρετζίκι), Θέρμης (Δ.Δ. Τριάδι, Περιοχή Δροσιάς), Πολίχνης (περιοχή Μετέωρα), Εύοσμου (περιοχή πάνω από Περιφερειακή Οδό), Ευκαρπίας  και Αγίου Παύλου. 

Σε συγκεκριμένες περιοχές των παραπάνω δήμων η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει ο κ. Μπακούρας, παρέχει ειδική προσφορά στα τέλη σύνδεσης με επιπλέον έκπτωση 50% στα ήδη μειωμένα τέλη σύνδεσης. Κατά περίπτωση, η συνολική έκπτωση φτάνει μέχρι και 84%. Ωστόσο, τον μήνα Φεβρουάριο 2010, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης παρέχει δωρεάν τέλη σύνδεσης σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου για αυτόνομη χρήση.

Συγκεκριμένα, σε όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες που τροφοδοτούνται ήδη με φυσικό αέριο για αυτόνομη χρήση και επιθυμούν να συνδεθούν για την ίδια χρήση, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης τούς παρέχει δωρεάν τέλη σύνδεσης, δηλαδή 100% έκπτωση. Το κόστος της συγκεκριμένης σύνδεσης, το οποίο ανέρχεται σε 399 ευρώ, το επιβαρύνεται η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για όσες συνδέσεις γίνουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2010, υπογραμμίζει ο κ. Μπακούρας.

Ο αριθμός των ενεργοποιημένων πελατών στη Θεσσαλονίκη το έτος 2009 ανήλθε σε 14.304, ενώ ο συνολικός αριθμός των πελατών της ανέρχεται σε 127.967 μέχρι τέλος του 2009, ενώ αναμένεται το 2014 να ανέλθουν σε 209.123.

Η διείσδυση του φυσικού αερίου θεωρεί ότι υπήρξε αλματώδης τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στην οικιακή χρήση για θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανόδου στον τομέα του κλιματισμού και της συμπαραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα μας προσφέρονται οι κατάλληλες κλιματολογικές και ενεργειακές συνθήκες, για να διαδοθούν ευρέως οι νέες χρήσεις. Εξίσου σημαντική θεωρεί τη  διείσδυση του φυσικού αερίου στην βιομηχανία, καθώς σήμερα τροφοδοτούνται συνολικά 43 βιομηχανίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η μέση τιμή του φυσικού αερίου για θέρμανση κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών (περίοδο Οκτώβριος 2009 - Ιανουάριος 2010), κυμάνθηκε σε επίπεδα 30% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Οκτώβριος 2008 - Ιανουάριος 2009). Κατά την περίοδο υψηλής κατανάλωσης (Οκτώβριος 2009 - Ιανουάριος 2010) η τιμή παρέμεινε σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.

Όσον αφορά στη βιομηχανική χρήση, η τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε εντός του 2009 σε χαμηλότερα επίπεδα από το μαζούτ χαμηλού θείου, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ρυπογόνο ενεργειακό καύσιμο. Αυτό βοηθάει τις βιομηχανίες να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής, τονίζει καταλήγοντας ο κ. Μπακούρας.

ZENITH