Skip to main content

Επενδύσεις 68 εκατ. ευρώ η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Επενδύσεις 68 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, κατά 208 χλμ, σε 24 νέες περιοχές, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Gadiel Toaf

Επενδύσεις 68 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία  για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου,  κατά 208 χλμ, σε 24 νέες περιοχές, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Gadiel Toaff,  σε συνέντευξη που έδωσε για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρίας. 


Μέχρι σήμερα κατά τη 10χρονη παρουσία της στην Ελλάδα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει  επενδύσει 126 εκατ. ευρώ σε υποδομές απαραίτητες για τη διανομή του φυσικού αερίου, σε συστήματα ασφάλειας και ελέγχου του δικτύου και  σε συστήματα πληροφορικής.


Επίσης η ιταλική ΕΝΙ, που συμμετέχει κατά 49% στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο κατέχει η ΔΕΠΑ, επένδυσε 151 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει την άδεια χρήσης του δικτύου διάρκειας 30 ετών και κατασκεύασε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας 942 χιλιόμετρα δικτύου, τα οποία μεταβίβασε δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο. 


Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τοφ, θα υλοποιηθούν επενδύσεις και σε νέες δράσεις, όπως είναι η συμπαραγωγή ψύξης ύψους 2εκατ. ευρώ, σε δυο  σταθμούς συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG και αεριοκίνησης, που θα μεταφέρεται το αέριο με ειδικά φορτηγά και σε νέο κτίριο διοίκησης που κατασκευάζεται και σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο στο τέλος της οδού Μοναστηρίου. Διευκρίνισε ότι ακόμη δεν επιλέγησαν οι περιοχές όπου θα γίνουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου, αλλά θα κατασκευαστούν κοντά σε σημεία όπου θα παρέχεται καλύτερη εξυπηρέτηση σε περιπτώσεις μεμονωμένων καταναλωτών.


Οι νέοι δήμοι που θα επεκταθεί το δίκτυο στη Θεσσαλονίκη και θα γίνονται ειδικές προσφορές εκπτώσεων 50% και επαυτού άλλο 50% στα τέλη σύνδεσης για νέα συμβόλαια  - είναι η Περαία, Ρετζίκι, Σίνδος, Καλοχώρι, Ασβεστοχώρι, Άγιος Παύλος, Ευκαρπία, Θέρμη, Τριάδι, Δροσιά, Πολίχνη, Μετέωρα, Νικόπολη, Νεόκτιστα Ευόσμου, Παλαιόκαστρο, Ωραιόκαστρο, Πυλαιότικα, Πανόραμα-νόμος, Διαβατά στις εργατικές κατοικίες, Άνω Πόλη από την οδό Ολυμπιάδος και πάνω, Εξοχή, Χορτιάτη και Φίλυρο.


Παραδέχθηκε ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης επηρεάστηκε από την κρίση όπως όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά δεν αποτυπώθηκε στα μεγέθη της μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το 2009 ο κύκλος εργασιών ήταν 107 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 18,111 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά είπε ότι θα αφαιρεθεί το 10% ως έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στις κερδοφόρες εταιρίες.
Για το 2010 προβλέπει ο κύκλος εργασιών να ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 20% το μικτό περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2009 που ήταν 33 εκατ. ευρώ και 21,2 εκατ. ευρώ το 2008.


Μέχρι τις 30-4-2010  οι πελάτες φυσικού αερίου ήταν 130.252, έναντι 127.967 πελάτες το 2009, 116.850 το 2008, 89.307 το 2007.


Εξήγησε ότι το 35% των πωλήσεων προέρχεται από βιομηχανικούς πελάτες, στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Επίσης ανέφερε ότι η κρίση στην οικοδομή θα επηρεάσει και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθώς η ανοικοδόμηση παρουσιάζει κάμψη 45% και άρα δεν θα αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμούς η σύνδεση φυσικού αερίου σε νέες κατοικίες.


Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κρίση να οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές στη χρήση φυσικού αερίου, γιατί εξασφαλίζεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων. Γνωστοποίησε ότι την περίοδο 2009-2010, η μέση εξοικονόμηση για τους χρήστες φυσικού αερίου, για αυτόνομη χρήση, έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε σε 23% και 60% αντίστοιχα, στην κεντρική θέρμανση έναντι του πετρελαίου θέρμανσης έφθασε  στο 21%. Στην εμπορική χρήση η εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου ήταν 45% και 48% αντίστοιχα.

Ο κ. Τοφ υπεραμύνθηκε της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ισχύει ο ίδιος τύπος, για όλες τις ΕΠΑ στην Ελλάδα, απλά η εταιρία του ακολουθεί την τιμή πετρελαίου που ισχύει πριν έξι μήνες και γι΄ αυτό διαπιστώθηκε η διαφορά με την εταιρία φυσικού αερίου των Αθηνών τον χειμώνα 2008-2009.                                                         
Ο κ. Τόφ ανέφερε ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης μπορεί να θεωρηθεί, απ΄ όλες τις απόψεις, παράδειγμα προς μίμηση σε όλο το ελληνικό επιχειρηματικό πανόραμα, ακόμη και βάσει των κυριότερων κριτηρίων αξιολόγησης που ισχύουν στην Ευρώπη για τις εταιρίες διανομής ενέργειας, γιατί διακρίνεται για τα οικονομικά της αποτελέσματα, την ανάπτυξή της, την αποδοτικότητά της και τις παραμέτρους ασφαλείας της.  


Και συνέχισε υποστηρίζοντας την τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης «δεν ήμασταν ποτέ ούτε και θα γίνουμε ποτέ στο μέλλον πειρατές και κερδοσκόποι! Αντίθετα είμαστε σοβαροί και τίμιοι επαγγελματίες. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής της συμπεριφοράς μας και της δεοντολογίας της εταιρίας μας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον! Σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, τι θα κάνει η Ε.Π.Α. και ο επενδυτής της; Θα εγκαταλείψει τη χώρα, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι σημαντικοί επενδυτές, για ευνόητους συχνά λόγους; Θα αρχίσει να συσσωρεύει ζημίες στον ισολογισμό της όπως αναγκάστηκε να κάνει η Εταιρία εκείνη που για μήνες μάς υποδείκνυαν σαν παράδειγμα προς μίμηση; Η ΕΠΑ θα προχωρήσει ακολουθώντας το δικό της δρόμο με το δικό της κώδικα δεοντολογίας, που δεν της επιτρέπει να κάνει συμβιβασμούς σε θέματα εντιμότητας, σωστής συμπεριφοράς και διαφάνειας με κανέναν.


Η ΕΠΑ και οι μέτοχοί της ακολουθούν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Συνεπώς, η ΕΠΑ όχι μόνο θα συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητες τακτικής διαχείρισης και συντήρησης του δικτύου, αλλά θα υλοποιήσει και ουσιαστικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του αερίου και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της στην περιοχή της», υπογράμμισε.


Ο κ. Toaff ανέφερε ότι η ΕΠΑ θα συνεχίσει την μακροπρόθεσμη στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης.  Ωστόσο ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε να να διευκολυνθούν εταιρίες όπως η ΕΠΑ, που επιθυμούν να συνεχίσουν τις επενδύσεις και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Επίσης ζήτησε να οριστεί μια Αρχή για τον έλεγχο των εσωτερικών εγκαταστάσεων, όπως εξάλλου προβλέπεται από το νόμο. Παρότι κάθε χρόνο η ΕΠΑ , όπως ανέφερε ζητά από τους αρμόδιους φορείς να ορίσουν αυτή την Αρχή και από τους πολίτες να κάνουν τη συντήρηση των εσωτερικών τους εγκαταστάσεων, δυστυχώς  το αίτημα της εταιρίας δεν εισακούεται.  


Στη συνέντευξη παρέστησαν ο οικονομικός διευθυντής κ. Andrea Busin, ο εμπορικός διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας και ο διευθυντής εικόνας και επικοινωνίας κ. Κωνσταντίνος Καιτελίδης.

ZENITH