Skip to main content

Επένδυση 15 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια

Την πλήρη καθετοποίηση τους επιτυγχάνουν τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια, με την υλοποίηση επενδύσεων 15εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σπορελαιουργείου, ραφιναρίας και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δηλώνει στη V
 Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια, που παράγουν το βιοκαύσιμο βιοντίζελ προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 15εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας την καθετοποίησή του και  ακολουθώντας μάλιστα πιστά τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης,  όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μιχάλης Μαρουλάκης, μιλώντας  στη Voria.gr για την πορεία της εταιρίας.

Ειδικότερα τα Ελληνικά Βιοπετρέλαια(ΕΛΒΙ)  σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα σπορελαιουργείο, ύψους 4εκατ. ευρώ, μια ραφιναρία, προυπολογισμού 5εκατ. ευρώ και μια μονάδα παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ύψους 6εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαρουλάκης δεν ξεχνά να μνημονεύσει ότι η ΕΛΒΙ είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα, που παρήγαγε το 2005 το βιοκαύσιμο βιοντίζελ και συνεχίζει κάθε χρόνο να παράγει την ποσόστωση που έχει εγκρίνει η αρμόδια αρχή. Συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρήση ανέλαβε την παραγωγή 20.000 κυβικών βιοντίζελ, ενώ η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 90.000 κυβικά. Επισημαίνει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει την εθνική ποσόστωση στην παραγωγή βιοκαυσίμων  που ανέρχεται σήμερα σε 182.000 κυβικά.

 Αναφέρει ότι  τις αρχές του 2010 η ΕΕ επιβάλει στην Ελλάδα τα βιοκαύσιμα της να αντιστοιχούν στο 7% της πετρελαικής κατανάλωσης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η βενζίνη από το 4% που ίσχυε μέχρι τέλος του 2009. Η προσαρμογή αυτή υποστηρίζει ότι θα αυξήσει την παραγωγή σε όλες τις εταιρίες που παράγουν βιοκαύσιμα στην Ελλάδα και προσεγγίζουν τις 20 περίπου.

Οι νέες επενδύσεις του σπορελαιουργείου και της ραφιναρίας θα υλοποιηθούν σε δυο  όμορα οικόπεδα στην ΕΛΒΙ στο Σταυροχώρι Κιλκίς 13 στρ. και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα, που αγοράστηκαν πρόσφατα για το σκοπό αυτό. Ο κ. Μαρουλάκης αναφέρει ότι το σπορελουργείο θα είναι έτοιμο το 2011, οπότε θα γίνει και η μετεγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του υφιστάμενου σπορελουργείου, που μίσθωσε στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Υφαντουργία. Σημειώνει ότι ήδη η ΕΛΒΙ αγόρασε έναντι 2εκατ. ευρώ το μηχανολογικό εξοπλισμό του σπορελαιουργείου της ΕΛΦΥ.
Η ραφιναρία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμη για λειτουργία φέτος το καλοκαίρι. Ο κ. Μαρουλάκης αναφέρει ότι η εταιρία του θα αξιοποιήσει τη βιομάζα από τα υπόλοιπα των καλλιεργειών του ηλίανθου και της ελαικράμβης, μέσω της επεξεργασίας των οποίων παράγει βιοντήζελ για να δημιουργήσει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.  Αναφέρει ότι για το 2010 έχει  υπογράψει συμβόλαιο με της ΕΑΣ Ορεστιάδας για την καλλιέργεια 100.000 στρεμμάτων ηλίανθου. Ανάλογα συμβόλαια για την καλλιέργεια ελαιοκράμβης και ηλίανθου υπέγραψε η ΕΛΒΙ και  με παραγωγούς στις Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. Η ΕΛΒΙ με το  λάδι που παράγει από ηλίανθο και ελαικράμβη παράγει βιοντήζελ και το υποπροιόν γλυκερίνης και τα υπολείμματα η «πίτα» όπως αποκαλείται  προορίζεται για ζωοτροφές. Η ΕΛΒΙ θα αξιοποιεί όλα τα υπολείμματα και τη βιομάζα από τις καλλιέργειες για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.  Με τις επενδύσεις αυτές εκτιμά ότι θα καθετοποιηθεί πλήρως η ΕΛΒΙ και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Η ΕΛΒΙ πάντως δεν επηρεάστηκε από την κρίση, καθώς ο κύκλος εργασιών στη χρήση που ολοκληρώθηκε το  2009 ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ αποσβέσεων σε 4εκατ. ευρώ. Εκτιμά ότι και η τρέχουσα χρήση θα παρουσιάσει αύξηση μεγεθών.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΙ συμμετέχει με 50% ο καθένας ο κ. Μ. Μαρουλάκης και ο κ. Στ. Ζαφειριάδης.

ZENITH