Skip to main content

Επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στο τέλος Μαρτίου θα δημοπρατηθεί, επιτέλους, ο 6ος προβλήτας στον ΟΛΘ. Το έργο, που θα υλοποιηθεί με τη μερική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπολογίζεται πως ολοκληρωθεί σε 4 έτη
Στην τελική ευθεία δείχνει να εισέρχεται, επιτέλους, η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η κοινοπραξία των μελετητικών γραφείων που ορίστηκε ανάδοχος στο διαγωνισμό για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, κατά πληροφορίες, ολοκληρώνει πολύ σύντομα την εργασία της και θα την παραδώσει στη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την επικαιροποίηση όλων όσων προηγούμενων μελετών υπήρχαν για τον 6ο προβλήτα έως σήμερα, τα μελετητικά γραφεία «ΑΔΚ Δρέττας – Τρίτων» θα αξιοποιήσουν και τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν από τις προτάσεις της Cosco και της Hutchison, που τις κατάθεσαν στο πλαίσιο του ακυρωθέντος διεθνούς διαγωνισμού της ΟΛΘ ΑΕ, για την πολυετή παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτη.

Οι μελετητές επιπρόσθετα ανέλαβαν να προετοιμάσουν και τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. «Εφόσον δεν έχουμε αλλαγές στο επίπεδο της διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, που θα επέφεραν νέα καθυστέρηση είναι πιθανό ότι η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το έργο του 6ου προβλήτα θα καταστεί δυνατή προς το τέλος Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί σε 2,5 – 3 μήνες αν δεν υπάρξει ένσταση». Σε μια δεύτερη φάση θα δρομολογηθεί κι η διαδικασία για την απόκτηση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 150–160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 100 εκτιμάται ότι θα πάνε στην ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τμήματος και τα υπόλοιπα για την προμήθεια του εξοπλισμού. Ως χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών της επέκτασης έχουν προσδιοριστεί τα τέσσερα χρόνια. Το σημαντικό στοιχείο στη νέα απόπειρα της ΟΛΘ να προχωρήσει στην πολυθρύλητη επέκταση του 6ου προβλήτα, σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή τη φορά το έργο θα είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η επέκταση θα γίνει κατά 500 επί 300 μέτρα, αντί των 500 επί 50 μέτρων του αρχικού πλάνου.

Αναφορικά με τη χρηματοδοτική κάλυψη του έργου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, ήδη, έχει συμφωνήσει με την ΕΤΕπ να επεκτείνει για επιπλέον ένα χρόνο (σ. σ. έληγε τον Αύγουστο του 2009) την ισχύ της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει για ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ. Με την ίδια συμφωνία οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αποφάσισαν το διπλασιασμό του ύψους του δανείου (θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ), ενώ η ΟΛΘ ανέλαβε την υποχρέωση να το ενεργοποιήσει μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

ZENITH